Rusii ameninta Europa cu o noua criza a gazelor

Autor: Catalina Apostoiu 11.11.2009

Guvernul rus a avertizat in legatura cu o posibila intrerupere a exporturilor de gaze naturale in conditiile in care, din cauza problemelor financiare si politice cu care se confrunta, Ucraina ar putea deveni incapabila sa-si onoreze platile catre Gazprom, scrie Bloomberg.

"Va exista un pericol major de izbucnire a unei noi crize" in eventualitatea in care Ucraina nu-si va putea onora fiecare plata lunara catre producatorul rus de energie Gazprom, a declarat Dmitri Peskov, purtator de cuvant al primului-ministru rus Vladimir Putin.

Ucraina, prin care trec aproximativ 80% din exporturile ruse de gaze catre Europa, ar putea fi nevoita sa amane platile pentru combustibil in cazul in care nu va primi la timp o transa din imprumutul de la Fondul Monetar International, a declarat vicepremierul Hrihoriy Nemyria. Ucraina se bazeaza pe creditori internationali pentru a se mentine pe linia de plutire in contextul in care tara se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 17 ianuarie.

Pe 10 noiembrie, autoritatile ucrainene nu au reusit sa ajunga la un acord cu FMI cu privire la modalitatea de respectare a cerintelor in ceea ce priveste masurile de austeritate fiscala in vederea deblocarii unei transe de 3,4 miliarde de dolari din programul de bailout in valoare de 16,4 miliarde $, a declarat Oleksander Shlapak, consilier prezidential. El a refuzat sa comenteze cu privire la momentul in care s-ar putea ajunge la un acord.

Gazprom a intrerupt in mod repetat livrarile de gaze naturale catre Ucraina din anul 2006 din cauza neintelegerilor privitoare la preturi si plati. Primul-ministru ucrainean Iulia Timosenko, care candideaza si la prezidentiale, a negociat un nou contract cu Putin in luna ianuarie, in urma unei intreruperi care a provocat probleme in 20 de tari europene.

"Retorica rusilor nu este foarte linistitoare", a declarat Steven Dashevski, investitor independent din Moscova, fost director in cadrul UniCredit. "Vor sa-i tina pe ucraineni sub presiune pana obtin rezultatul dorit: Timosenko la presedintie."

Putin a pus sub semnul intrebarii capacitatea Ucrainei de a plati, cerand Uniunii Europene sa imprumute tarii cel putin un miliard de dolari pentru a se asigura tranzitul gazelor naturale. Conform contractului semnat in ianuarie, Ucraina a fost de acord sa faca platile lunare pana in cea de-a saptea zi a fiecarei luni.

Ucraina, care a inregistrat o scadere economica de 17,8% in trimestrul doi, va purta noi discutii cu FMI la inceputul saptamanii viitoare, a declarat Nemyria.