Guvernul de la Sofia mai amana o data vanzarea Bulgartabac

Autor: Cristina Rosca 11.11.2009

Bulgaria a amanat vanzarea companiei producatoare de tigari Bulgartabac Holding, si planurile de angajare a unui consultant care sa ajute la structurarea acordului, pana la sfarsitul lunii martie, potrivit ministrului economiei si energiei Traicho Traikov, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Noul guvern, care a castigat alegerile din luna iulie, a dorit initial sa vanda compania pana la sfarsitul lui 2009, in cadrul unei licitatii publice, insa planul a esuat deoarece investitorii nu s-au aratat interesati.

"Ideea initiala nu a fost cea mai potrivita. Am decis sa angajam un consultant care sa ne ajute sa structuram acordul", a spus Traikov. "Vanzarea va fi intarziata, insa ar putea avea loc in primul trimestru al anului viitor."

Vanzarea va reprezenta cea de-a patra incercare a guvernului de la Sofia de a "se elibera" de fostul monopol, ale carui active - cheie sunt fabricile de tigari Sofia BT si Blagoevgrad BT. Incercarile anterioare de vanzare s-au soldat cu insuccese din cauza problemelor de pe scena politica si, potrivit unor analisti, din cauza grupurilor politice si economice care au beneficiat de contractele finantate de stat incheiate cu Bulgartabac. Pana la sfarsitul lui 2010, Trezoreria ar putea obtine aproximativ 800 mil. euro din vanzarea companiilor de stat, potrivit Agentiei de Privatizare. Companiile ce ar putea fi vandute sunt VMZ-Sopot, Kintex, Bulgartabac, Toplofikacia Sofia. Statul ar putea vinde si participatiile minoritare din cadrul companiilor de utilitati.

Bulgartabac, cel mai mare producator de tigari al statului, are o capitalizare de piata de aproximativ 155 mil. leva (79 mil. euro). Grupul, una dintre cele mai mari companii controlate de stat, detine o cota de piata de aproximativ 85% in Bulgaria, potrivit informatiilor prezentate de companie pe site-ul propriu, si ocupa una dintre primele pozitii pe piata de profil din Europa.

Fostul monopol de stat in sectorul tutunului are un statut de societate pe actiuni si este detinut in proportie de 79,83% de ministerul bulgar al economiei si energiei.

In 2005 British American Tobacco (BAT) a oferit 200 mil. euro pentru Bulgartabac, insa acordul a fost blocat de partidul minoritatii turce MRF. BAT si-a retras propunerea.