Aviva Investors vrea 30 mil. euro pentru singurul fond imobiliar

Autor: Roxana Pricop 11.11.2009

Societatea de administrare Aviva Investors asteapta avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru lansarea singurului fond de investitii imobiliare de pe piata locala.

"In urma cu o luna am depus documentatia fondului imobiliar la Comisie pentru a primi autorizatia de functionare. Estimam ca in perioada urmatoare vom primi avizul Comisiei", a spus Eugen Voicu, presedintele Aviva Investors.

Fondul imobiliar este un proiect mai vechi al lui Eugen Voicu, dupa ce Imoplus - primul fond de investitii imobiliare lansat de acesta nu a supravietuit mai mult de doi ani din cauza restrictiilor legislative. Tentative de lansare a fondurilor de investitii imobiliare au mai existat in piata, niciuna dintre acestea nu s-a concretizat insa pana in prezent. Doi administratori de fonduri mutuale, societatile Target si Globinvest din Cluj, au incercat sa lanseze fonduri de investitii imobiliare, insa niciunul dintre acestia nu a reusit sa gaseasca pana in prezent o formula agreata de legislatie.

"Fondul va fi destinat investitorilor calificati si va avea expunere pe piata imobiliara. Va fi un fond de oportunitati, indreptat spre plasamente in proiecte comerciale. Speram ca in primul an de functionare sa atragem 30 mil. euro de la investitori prin intermediul a patru emisiuni de titluri", a continuat el.

Aviva Investors administreaza in prezent patru fonduri deschise de investitii care cumuleaza active nete in valoare de peste 20,5 milioane de lei. Anul trecut, fondul de obligatiuni Orizont gestionat de administrator a fost cel mai performant fond mutual, cu un randament de 14%. Alaturi de fondurile mutuale, societatea administreaza doua fonduri inchise de investitii care detin impreuna active nete de aproape 8 milioane de lei. Administratorul este prezent si pe piata administrarii de conturi individuale de investitii, cu un total al activelor gestionate de 15,7 milioane de lei.