Deloitte: Doar 1 din 3 romani va cheltui mai mult de sarbatori

Autor: Mihaela Popescu 11.11.2009

Datoriile si starea de spirit proasta au redus apetitul de consum al romanilor, iar 45% dintre acestia estimeaza ca vor cheltui de sarbatori aceeasi suma ca si anul trecut, iar 26% au un buget mai mic in 2009, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit Deloitte.

Compania estimeaza ca de sarbatori cheltuielile romanilor vor stagna in acest an la nivelul din 2008. Cel mai mult vor fi reduse bugetele pentru activitatile de divertisment si socializare, astfel incat in ultimele luni din an segmentul HoReCa (hoteluri si restaurante - n. red.) ar putea continua sa resimta mai puternic efectele crizei.

Studiul, realizat in urma cu aproximativ o luna, a mai relevat ca circa 60% dintre romani declara ca au mai putini bani pentru cheltuieli fata de aceeasi perioada de anul trecut, insa 67% dintre cei chestionati au incredere ca situatia financiara a caminului lor se va imbunatati.

Cele mai multe cumparaturi pentru cadourile de Craciun se vor face in hipermarketuri, schimbarea din acest an fiind franarea cheltuielilor impulsive.

"Asistam la nasterea unui nou tip de consumator, care prefera produsele utile si durabile si care renunta la achizitiile impulsive. Criza s-a dovedit a fi o experienta de invatare pentru consumator, iar noile obisnuinte vor continua si dupa iesirea din criza. Pentru operatorii de retail si companiile din industria bunurilor de consum, provocarea va fi sa se adapteze noilor cerinte si sa readuca piata la nivelul de consum anterior crizei", spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.