De ce nu-si vinde Romania „aerul curat” ca sa castige 2 miliarde de euro?

Autor: Roxana Petrescu 11.11.2009

Situatia politica, lipsa legislatiei adecvate sau chiar inexistenta unei structuri care sa se ocupe de valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera fac ca 2 mld. euro sa ramana neaccesate chiar si in contextul in care nevoia de bani la bugetul de stat este acuta. In schimb, ungurii, polonezii sau slovacii fac sute de milioane de euro tocmai din vanzarea de "aer curat" catre tarile care polueaza mai mult.

"Acest demers este blocat pentru ca nu avem Guvern. Este nevoie de o ordonanta de urgenta pentru inceperea tranzactiilor cu aceste certificate", a spus Adriean Videanu, ministrul economiei, citat de Mediafax.

Pe de alta parte Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) spune ca de la inceputul anului s-au tot purtat discutii cu ministrii care ar putea fi implicati in tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de la Mediu, Economie si Finante, dar ca blocajul s-a inregistrat la ministrul justitiei care cere elaborarea unei legi pentru tranzactionare. Romania poate emite in perioada 2008-2012 circa 1,28 mld. tone de CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat in vigoare in 2005, desi a fost semnat in 1997, si prevede reducerea gazelor cu efect de sera cu 5,2% comparativ cu anul de referinta 1990. Protocolul a fost semnat de 184 de tari, printre care nu se numara si SUA, fiecarei tari fiindu-i alocat un anumit numar de tone de CO2 pe care le poate emite.

Cantitatea alocata Romaniei este insa prea mare pentru ca ia ca an de referinta 1990. Intre timp, o mare parte din industria poluatoare s-a inchis, ceea ce lasa la indemana Romaniei un surplus de circa 350 mil. tone de CO2. Acest surplus de CO2, care reprezinta practic 350 mil. certificate de emisii de gaze cu efect de sera (o tona de CO2 este egala cu un certificat), poate fi tranzactionat de statul roman pana in 2012.

"Daca aceste certificate s-ar fi tranzactionat la inceputul anului, am fi castigat 3-3,5 mld. de euro, acum mai valoreaza 2 mld. euro", a declarat Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR. Tranzactionarea acestor certificate se face bilateral, de la tara la tara, ultima tranzactie de acest fel avand un pret pe certificate de circa 5-7 euro.

"Se pregatesc sa intre in piata Rusia si Ucraina cu miliarde de certificate. Daca vor inunda piata, Romania nu va mai gasi cumparatori", a spus Dan Moraru, consilier al AOAR.

Ce fac vecinii nostri cu certificatele de CO2

Sursa: AOAR