Berceanu deschide sezonul inaugurarilor de autostrazi cu 4 km in Adunatii Copaceni

Autor: Vlad Anastasiu 11.11.2009

Radu Berceanu, ministrul interimar al transporturilor si infrastructurii, a inaugurat ieri centura ocolitoare a localitatii Adunatii Copaceni din judetul Giurgiu in lungime de 4,2 km.

Contractul s-a ridicat la 7,92 mil. euro, din care 5,22 mil. au fost asigurati de Uniunea Europeana, prin finantare ISPA, diferenta fiind acoperita de la bugetul de stat. Lucrarile au presupus si reabilitarea a 3,8 km din DN5, existent in localitate. Constructorul proiectului a fost compania Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache.

"Este o centura cu profil de autostrada. Lucrarile au inceput in ianuarie 2008 si aveau termen de finalizare anul acesta. Cu toate acestea, la inceputul anului, stadiul lucrarilor din punct de vedere financiar era de 30%, iar cel fizic de 20%. Termenul de garantie al lucrarilor este de 24 de luni. Asta inseamna ca in toata aceasta perioada orice s-ar intampla cu autostrada, costurile vor fi suportate de constructor", a declarat Berceanu. De asemenea, ministrul a anuntat ca pana la sfarsitul anului vor mai fi inaugurate cel putin alte doua drumuri nationale, respectiv DN2D si DN12, care au fost reabilitate pe segmente de cate 130 de kilometri fiecare.

La inceputul lunii viitoare mai sunt anuntati pentru inaugurare primii 42 de kilometri din autostrada Transilvania, precum si pasajul subteran din Baneasa, la iesirea din Capitala pe Drumul National 1. "Am pus accent pe urgentarea finantarii pentru lucrarile deja incepute astfel incat sa fie finalizate in cat mai scurt timp. Avem in desfasurare lucrari la alte drumuri nationale importante, precum si un proiect in Iasi, de 14 kilometri, care presupune trei benzi pe sens si introducerea liniilor de tramvai", a mai spus Berceanu.

Prezent la inaugurare, premierul interimar Emil Boc a precizat ca investitiile in infrastructura "au fost si raman o prioritate pentru Guvernul Romaniei".

Calendarul inaugurarilor

11 noiembrie: Au fost receptionate lucrarile de reabilitare ale tronsonului Tureac-limita judet Bistrita Nasaud/Suceava de pe DN17.

1 decembrie: Pasajul Baneasa din Capitala, cu o lungime de 560 de metri, va fi inaugurat dupa o investitie de circa 13 mil. euro.

1 decembrie: Tronsonul Campia Turzii-Cluj Vest (42 km) al autostrazii Transilvania va fi inaugurat la cinci ani de la inceperea lucrarilor.