Exclusiv ZF - Erste transfera BCR pe un SRL austriac ca sa arate mai bine in bilant

Autori: Voican Razvan , Roxana Daniela Pricop 11.11.2009

Grupul austriac se afla in plin proces de strangere de pe piata a 1,6 miliarde de euro pentru intarirea capitalului.



La trei ani de la privatizare, grupul austriac Erste a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR - cea mai mare banca din Romania - doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate recent in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH, acesta din urma fiind in prezent detinatorul legal al pachetului de 69,3% din actiunile BCR. O societate cu raspundere limitata (SRL) este cea mai simpla forma de intreprindere.

Practic, Erste isi externalizeaza astfel din portofoliu expunerea directa pe BCR.

Austriecii nu aveau voie sa faca o asemenea miscare in primii trei ani de la privatizare, insa luna trecuta termenul a expirat, statul roman ridicand monitorizarea postprivatizare.

Contactati de ZF, reprezentantii Erste au sustinut ca este vorba "de o schimbare formala".

"Schimbarea nu influenteaza in niciun fel structura de guvernare corporativa existenta si nici strategia de afaceri, ci reprezinta doar o chestiune de reorganizare interna", este justificarea oficiala a acestui demers. Ieri dupa-amiaza, cele doua SRL-uri nu figurau in structura organizatorica oficiala a grupului Erste, desi schimbarea ar urma sa modifice si actionariatul altor subsidiare din regiune. Austriecii si-au mai schimbat o data anul trecut structura de holding. Reprezentantii Erste nu au dorit sa dezvaluie valoarea capitalului detinut de EBG Ceps Holding - SRL-ul care controleaza acum BCR - si nici sa explice ratiunea acestei substituiri.

"Nu o pot descrie altfel decat ca optimizare organizationala. Niciun efect asupra strategiei. Niciun efect asupra expunerii. Ne mentinem expunerea pe Romania. Angajamentul Erste Group fata de Romania/BCR ramane solid si neschimbat", a declarat Ionut Stanimir, purtator de cuvant al Erste Group, mentionand ca nu este avuta in vedere listarea vreunuia dintre cele doua vehicule. Totusi Petre Szel, presedintele Muntenia Invest - administratorul SIF Muntenia -, afirma ca Erste si-a regrupat afacerile intr-un vehicul din motive fiscale si de strategie.

"Reprezentantii Erste ne-au spus sa nu ne ingrijoram, pentru ca toate angajamentele raman asa cum au fost stabilite. Insa dincolo scrisorile primite de la Erste, vrem sa ne lamurim ca acest vehicul va prelua obligatiile", a declarat Szel pentru ZF.

Tudor Ciurezu, membru in Consiliul de Supraveghere al BCR si directorul general adjunct al SIF Oltenia, spune ca pe 26 noiembrie este convocat Consiliul de Supraveghere al BCR, prilej cu care actionarii minoritari ar putea primi mai multe informatii. "Transferul are avizul BNR si nu a trebuit sa aiba acordul celorlalti actionari. Noi am aflat in urma cu zece zile." Avocatii contactati de ZF afirma ca este greu de gasit ratiuni de optimizare fiscala intr-o asemenea operatiune.

Surse bancare au declarat ca miscarea ar putea totusi fi explicata prin incercarea de diminuare a cerintelor de capital carora Erste trebuie sa le faca fata din cauza cresterii creditelor neperformante ale BCR. Austriecii sunt in plin proces de majorare a propriului capital social, cautand sa stranga cel putin 1,6 mld. euro de pe bursa, dupa ce la inceputul anului au primit si 1,2 mld. euro ajutor de la guvernul austriac. Alte surse afirma ca infiintarea unui vehicul care sa preia participatia majoritara la BCR poate constitui un prim pas prin care spaniolii din grupul La Caixa sa intre ca actionari la BCR printr-o majorare de capital. La Caixa tocmai se pregateste sa-si majoreze la 10% cota detinuta in Erste Group.

La inceputul verii trecute, Andreas Treichl, CEO al Erste, anunta intentia de majorare a capitalului BCR cu 100 mil. euro, operatiune care nu s-a materializat. In trimestrul III, austriecii au suplimentat creditele subordonate pentru BCR cu circa 120 mil. euro, acestea fiind luate in calcul la stabilirea solvabilitatii.