Afacerile Amonil au crescut cu 30% in trimestrul trei, dar compania a ramas fara furnizor de gaze

Autor: Andrei Chirileasa 12.11.2009

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) a raportat in trimestrul al treilea o cifra de afaceri de 58 mil. lei (13,5 mil. euro) in crestere cu 30% fata de perioada similara a lui 2008.

Compania a inregistrat insa pierderi de 1,7 mil. lei, de aproape trei ori mai mari decat in trimestrul trei al anului trecut.
In primele noua luni, Amonil a inregistrat un profit de 6,26 mil. lei, de peste trei ori mai mic decat in perioada similara a lui 2008, in conditiile in care cifra de afaceri a scazut cu 5% la 181,8 mil. lei.

Amonil, ale carei active au fost executate silit la inceputul lunii octombrie, fiind preluate de firma Chemgas Holding, controlata de Riverside Development din Belize, a reusit sa obtina inchirierea instalatiilor de la noul proprietar. Compania a anuntat insa joi ca a ramas fara furnizor de gaz metan, principala materie prima, dupa ce Interagro, compania controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, a sistat livrarile. Amonil a adresat o solicitare Romgaz pentru furnizarea de gaze naturale, insa fara succes.

"In raspunsul de la Romgaz ni se spune ca intreaga productie de gaze naturale a fost contractata, nemaiavand nicio cantitate de gaze naturale disponibila", potrivit reprezentantilor Amonil.