Un fond din Golful Persic vrea teren agricol in Romania

Autor: Cristina Stoian 12.11.2009

Un fond de investitii privat din Golful Persic vrea sa cumpere 50.000 de hectare de teren agricol, vehiculul financiar urmand sa fie infiintat, pana la sfarsitul anului, de Pharos Financial Group, o firma de administrare a fondurilor din Dubai, si englezii de la Miro Holdings International, specializati in managementul activelor agricole, potrivit Mediafax, care citeaza Reuters.

La un pret mediu de 2.500 euro/ha, bugetul pentru achizitia terenurilor agricole in Romania trebuie sa ajunga la circa 125 de milioane de euro.

Terenurile agricole din Romania costa intre 1.500 euro/ha si 4.0000 euro/ha in functie de calitatea solului, dar mai ales de cat de compactata este suprafata. La nivel local, pamantul cu destinatie agricola este foarte faramitat, ceea ce determina si interesul scazut al investitorilor straini pentru afaceri in agricultura in Romania, chiar daca pretul pe hectar este de 3-4 ori mai mic decat in majoritatea tarilor din Europa.

Compactarea terenurilor dureaza o perioada foarte mare de timp, mai ales ca suprafete mari nu sunt intabulate. Singura solutie pentru achizitionarea unei suprafete atat de mari ar fi preluarea altor societati care desfasoara deja activitati agricole.

"Daca vor cumpara de la companii agricole, se poate merge de la cateva sute de hectare pana la maxim 2.000 de hectare. Probabil ca in cativa ani, prin mai multe achizitii de mii de hectare vor putea sa ajunga la suprafata dorita", a declarat pentru ZF Ovidiu Valeanu, avocat in cadrul Gilescu & Partenerii CHSH, una dintre cele mai active firme de avocatura pe acest segment.

In ultimii ani, mai multe companii, in special din Danemarca, au cumparat terenuri agricole in diverse zone ale tarii, ajungand la suprafete de circa 10.000-12.000 de hectare intr-un interval de trei-patru ani.

Cele mai mari suprafete de teren agricol le exploateaza Culita Tarata de la TCE 3 Brazi (65.000 ha) si Ioan Niculae, proprietarul Interagro (50.000 ha), dar mai mult de trei sferturi din acest teren este lucrat in arenda sau concesionat. Majoritatea proprietarilor mari de terenuri, care fac afaceri in agricultura, au cateva mii de hectare, foarte putini fiind aceia care ajung la cateva zeci de mii.