Leasingul continua sa cada: -74% in T3

Autor: Angela Placinta 12.11.2009

Piata de leasing, puternic afectata de prabusirea vanzarilor de masini si a investitiilor realizate de companii in echipamente si real estate, si-a continuat ritmul accelerat de scadere, de peste 70%, si in trimestrul trei.

Potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), finantarile totale acordate de firmele de leasing s-au redus cu 74% in primele noua luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la valoarea de 1,08 mld. euro.

"La nivelul din 2008, cel mai bun an pentru piata de leasing, ne vom intoarce probabil in 2011 sau abia in 2012", a declarat Jean-Claude Boloux, presedintele ALB si directorul general al BRD Sogelease, una dintre cele mai mari companii din aceasta piata. Leasingul auto s-a redus cu 76% in perioada ianuarie-septembrie anul acesta, pana la 685,6 mil. euro. Pe segmentul leasingului pentru echipamente scaderea a fost de 77%, pana la 210 mil. euro, iar pe segmentul finantarilor imobiliare - de 40%, pana la 183 mil. euro.

"Trebuie sa reesalonam creditele unor clienti. In principal companiile mici au probleme de cash-flow, pentru ca nu sunt platite de debitori, care de cele mai multe ori este statul. Sectorul constructiilor a fost profund afectat de sistarea proiectelor publice", a mai spus Boloux.

El sustine ca o problema importanta pentru companiile de leasing este faptul ca au nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru a putea recupera bunurile finantate de la clientii care nu isi mai platesc ratele. Aceasta prevedere a inceput sa se aplice in luna mai.

"Exista intarzieri mari din cauza hotararilor judecatoresti. Dureaza cel putin o luna pana le obtinem si incercam acum sa schimbam acest lucru", afirma presedintele ALB.

Activele IFN-urilor, minus 1,3 miliarde de lei

Institutiile financiare nebancare aveau la sfarsitul lui septembrie active de peste 35,23 mld. lei (8,38 mld. euro), cu 1,3 mld. lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Soldul creditelor acordate de IFN a urcat cu 7% fata de septembrie 2008, pana la 34,14 mld. lei. Ponderea imprumuturilor acordate de IFN in totalul celor din sistemul bancar a urcat la 18% la sfarsitul lunii septemrie, de la 16% in aceeasi perioada din 2008.