Va fi 2010 anul SIF-urilor odata cu ridicarea pragului de detinere la 5%?

Autor: Rares Jitianu 13.11.2009

Anul viitor ar putea sa fie anul societatilor de investitii financiare (SIF), in conditiile in care ridicarea pragului de detinere de la 1% la 5% ar putea impulsiona titlurile companiilor, ducand la o apreciere considerabila a pretului de pe Bursa, insa brokerii spun ca este nevoie si de un context general favorabil pentru ca SIF-urile sa poata repeta performantele din 2005, cand pragul a fost ridicat pentru prima data de la 0,1% la 1%.

Dupa scaderile puternice consemnate in 2008, indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, a crescut in acest an cu circa 66%, in special datorita stirilor privind posibila ridicare a pragului de detinere. Cu toate acestea, brokerii nu cred ca ar putea vedea cresteri spectaculoase anul viitor, in conditiile in care proiectul legislativ ar putea sa treaca de Camera Deputatilor intr-un context economic mai putin favorabil.

"Ridicarea pragului de detinere la 5% nu este deloc neglijabil, insa nu se stie in ce context va fi adoptat proiectul de lege, daca va veni intr-un moment in care piata va creste sau, dimpotriva, va scadea. Nu stiu daca anul viitor va fi anul SIF-urilor, in conditiile in care ar putea fi listat si Fondul Propietatea la Bursa", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Acesta este insa de parere ca SIF-urile au un potential mare de crestere, in conditiile in care criza economica a scazut puternic pretul actiunilor.

"Ridicarea pragului de detinere ar reprezenta un impuls pentru recuperarea scaderilor din ultimul timp, insa nu cred ca vom vedea cresteri spectaculoase. Trebuie sa pastram totusi proportiile, este greu sa ne raportam in momentul de fata la maximele din 2007", spune Pasol.

Andrei Radulescu, analist la casa de brokeraj Target Capital, spune ca evolutia SIF-urilor in 2010 este dependenta in primul rand de climatul bursier international.

"Dat fiind ca, personal, ma astept mai degraba la declin bursier in urmatoarele trimestre, consider ca SIF-urile vor resimti din plin climatul international. Pe de alta parte, in cazul in care am asista la un climat bursier favorabil pe plan international, atunci vom asista cu siguranta la cresteri semnificative ale SIF-urilor", spune Radulescu.

In 2005, cand pragul la SIF-uri a fost majorat pentru prima data, SIF-urile au inregistrat cea mai buna evolutie de la listare, crescand cu peste 175%. Astfel, daca initial actiunile SIF se tranzactionau cu discounturi semnificative fata de valoarea activelor, in 2006 acestea au ajuns sa se tranzactioneze aproape de valoarea activelor raportata conform reglementarilor CNVM.

In prezent, SIF-urile se tranzactioneaza din nou cu discounturi de pana la 50% fata de valoarea activelor, desi au crescut cu peste 100% fata de minimele atinse la inceputul anului.

Ridicarea pragului va intensifica luptele dintre actionari si conducatorii SIF-urilor

Majorarea pragului de detinere la 5% ar putea intensifica lupta dintre actionari si managementul societatilor de investitii financiare, in conditiile in care fiecare dintre parti va incerca sa isi impuna punctul de vedere.

Daca pana in prezent actionarii SIF-urilor nu aveau posibilitatea de a introduce un nou punct pe ordinea de zi a Adunarilor Generale datorita limitarii dreptului de vot la 1% si a imposibilitatii de a se actiona in mod concertat, precum si datorita regulamentelor pietei care spun ca pentru introducerea unui punct pe ordinea de zi este nevoie de minim 5% din drepturile de vot, actionarii isi vor putea manifesta mai usor punctele de vedere odata cu majorarea pragului de detinere.

"Cred ca majorarea detinerilor la un maxim de 5% este suficienta pentru impunerea vointei actionarilor in AGA, iar 2010 va fi anul SIF-urilor doar la cele la care administratorii nu se vor agata de scaune si nu vor impiedica convocarea si derularea Adunarilor Generale ale Actionarilor de modificare a actelor constitutive", spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest.

In prezent, in conditiile in care actionarii nu au o putere foarte mare in cadrul SIF-urilor datorita limitarii puterii de vot a acestora la maxim 1%, deciziile importante sunt luate in cadrul societatilor de catre conducerea acestora.

Ridicarea pragului de detinere la 5% ar putea diminua semnificativ puterea conducatorilor SIF-urilor si ar acorda o influenta mai mare actionarilor, lucru care ar putea genera noi conflicte intre actionari si conducere.

"SIF-urile nu s-au constituit natural, ca efect de vointa al actionarilor, ca atare protestele conducerii SIF-urilor sunt de departe imorale, deoarece pragul de detinere impus initial de stat cu buna credinta a fost utilizat in ultimii ani tocmai in scopul impiedicarii vointei actionarilor", spune Ghergus.

Radulescu este de parere ca este putin probabil ca sistemul actual de management sa se schimbe atata vreme cat vor exista praguri de detinere la SIF-uri.

"Mai mult, cred ca actualii manageri vor incerca sa apere statutul actual, de aceea consider ca procesul de eliminare a pragurilor la SIF-uri va fi unul destul de greoi", considera Radulescu.