Suedezii de la East Capital au actiuni de 8 mil. euro la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 12.11.2009

Fondul de investitii Special Opportunities, administrat de compania suedeza East Capital, detine actiuni in valoare de 8 milioane de euro la Fondul Proprietatea (FP), participatia fiind una dintre cele mai profitabile plasamente din portofoliu.



Lansat in aceasta vara, fondul East Capital Special Opportunities dispune de active nete in valoare de 39,3 milioane de euro, aproape jumatate fiind investite pe piata ruseasca si 30% pe piata romaneasca, potrivit raportului trimestrial de administrare.

Pe piata locala, Fondul Proprietatea este cea mai mare investitie, atragand 20,6% din activele fondului suedez. Special Opportunities a intrat in actionariatul FP in trimestrul al doilea, plasand cateva milioane de euro in titlurile FP. Fondul suedez a devenit astfel al doilea fond strain de investitii care detine direct actiuni la Fondul Proprietatea. Anul trecut, fondul american Cartesian a intrat in actionariatul FP, achizitionand aproximativ 2,75% din titluri.

Plasamentul in actiuni FP a fost unul dintre cele mai profitabile pentru fondul suedez Special Opportunities, aducand un randament de aproape 35% din momentul achizitiei si pana la finele lunii septembrie. In raport scrie ca actiunile FP au fost achizitionate in diferite etape de la vanzatori locali.

"Procesul de achizitie este destul de complicat, avand in vedere ca actiunile se tranzactioneaza in afara pietei reglementate si mai multe acorduri sunt necesare pentru incheierea unei tranzactii. La momentul achizitiei, actiunile au fost cumparate cu un discount de 81% fata de valoarea activului net estimat. Pretul mediu de achizitie platit de fondul East Capital Special Opportunities este de 0,23 lei", mai scrie in raportul trimestrial de administrare.

Investitia in Fondul Proprietatea va aduce performante pentru ca exista doi factori care vor genera o crestere a pretului actiunii FP: numirea companiei americane Franklin Templeton drept administrator si listarea Fondului, estimata pentru 2010, spun administratorii in raport.

Fondul Proprietatea a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit de 646 mil. lei (154 mil. euro), peste nivelul raportat in intreg anul 2008, in principal datorita castigului inregistrat din vanzarea participatiilor la Petrom Aviation si la fosta Electrica Oltenia. Conducerea Fondului a anuntat ca estimeaza pentru acest an un profit net de 690 mil. lei, triplu fata de nivelul bugetat initial, de 212,4 milioane de lei.

Actionarul majoritar al Fondului Proprietatea este statul roman, care prin intermediul Ministerului Finantelor Publice controleaza peste 63% din capital. Incepand din martie 2008, vanzarea actiunilor FP este posibila, fapt ce a permis fondurilor straine de investitii precum si altor persoane fizice sa intre in actionariatul Fondului, desi nu au nicio legatura cu procesul de despagubire a proprietatilor confiscate de regimul comunist.

La finele lunii septembrie, Fondul Proprietatea avea peste 2.770 de investitori privati, dintre care 52 sunt persoane juridice, in special fonduri de investitii.