Calburean: Bancile, "dusmanul numarul 1" al constructiilor. "Prima casa a fost o solutie pentru banci si pentru cei cu apartamente vechi"

Ziarul Financiar 13.11.2009

Bancile sunt "dusmanul numarul 1" al sectorului de constructii, pentru ca prefera sa crediteze statul in detrimentul companiilor private, a declarat, vineri, Gheorghe Calburean, actionarul majoritar al Dafora Medias (DAFR), informeaza Mediafax.

"A fost un scenariu nesanatos de crestere. Acum, in toamna, pare sa se fi intamplat ceva in bine, parca este o usoara crestere, dar vine iarna si nu vor mai fi lucrari sau nu se vor mai putea face. Dusmanul numarul 1 sunt bancile. In primavara aveau alta abordare, mai veneau la consultari, acum sunt mai darzi. Bancile au contracte cu administratia, nu au interes sa ne dea noua (credite - n.r.). (...) Au venit banii de la Banca Mondiala pentru investitii, nu stiu in ce investitii s-au dus, pentru ca nu i-am vazut", a spus Calburean intr-o conferinta de presa sustinuta la Sighisoara.

El apreciaza, totodata, ca Guvernul ar fi trebuit sa sprijine sectorul constructiilor, care a avut principalul rol in cresterea economica a Romaniei in 2007, insa programul "Prima casa", prin care statul aduce garantii la creditele ipotecare, a avantajat doar bancile si proprietarii de apartamente vechi.