Fratii Murad trec la productia de cartofi prajiti, dupa ce au investit intr-o fabrica de semipreparate din carne

Autor: Diana Tudor Stoica 15.11.2009

Proprietarii brandului de conserve din pate Mandy Foods si ai lantului de restaurante fast-food Spring Time, fratii de origine libaneza Mohammad, Hassan si Ahmed Murad, vor investi 4 milioane de euro pentru a deschide o fabrica de preparare a cartofilor prajiti in Roman in cursul anului viitor.



Acestia au mai finalizat insa in prima parte a anului o investitie de noua milioane de euro intr-o fabrica de semipreparate din carne in localitatea Topoloveni, judetul Arges.

Productia celor doua noi fabrici va fi directionata majoritar catre lantul de restaurante Spring Time, dar si catre alte unitati de desfacere din segmentul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele).

"Am cumparat spatiul de productie din Roman, deoarece este o zona cu o productie foarte buna de cartofi. Ambele fabrici urmau sa fie deschise anul acesta, insa, din cauza crizei, finalizarea fabricii din Roman a fost amanata pentru anul viitor", a declarat Hassan Murad, administrator si actionar al grupului de firme care produce brandul Mandy Foods.

El a mentionat ca investitiile de patru milioane de euro vor fi directionate doar catre achizitia de utilaje.

Afaceri de milioane de euro din conserve

Fratii Murad sunt prezenti in industria alimentara locala din anul 2001 si opereaza in prezent unul dintre cei mai mari producatori de conserve de carne, legume si pateuri de pe plan local prin intermediul brandului Mandy Foods.

Ei detin o fabrica de conserve de pate, carne, legume si mixte in comuna Glina din judetul Ilfov (prin compania Glina), o fabrica de conserve din legume si fructe in localitatea Topoloveni, judetul Arges (prin compania Valahia 2002), ambele producand pentru brandul Mandy Foods, dar si o fabrica de sosuri (prin compania Sima Prod) care comercializeaza ketchup, maioneza, pasta de usturoi si remoulade sub brandul Spring Sause. Aceasta este localizata in Buftea, judetul Ilfov.

Compania cu cea mai mare cifra de afaceri detinuta de cei trei frati pe segmentul productiei de alimente este Glina, producatorul conservelor de pate Mandy Foods, care a finalizat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 62,6 mil. lei (17 mil. euro), potrivit reprezentantilor companiei. Rezultatele financiare nu sunt insa disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, cele mai recente raportari fiind din anul 2006.

"Vanzarile Mandy Foods au fost constante in cursul acestui an si chiar au inregistrat o usoara crestere considerand ca a fost marita anul trecut capacitatea de productie in urma modernizarii fabricii din Glina printr-o investitie de opt milioane de euro. Astfel stocurile au putut acoperi in sfarsit cererea de piata", a completat administratorul companiei, mentionand ca anul acesta compania a demarat si exportul de conserve de pate in Italia, Franta, Spania si Cehia.

Extind segmentul mediu de pret

Fabrica in care sunt produse conservele din pate Mandy Foods, din Glina, are o suprafata de 160.000 de metri patrati si o capacitate de productie de zece milioane de cutii pe luna.

Portofoliul companiei cuprinde in prezent 120 de produse, comercializate sub brandul Mandy Foods, Hora si Spring, cel mai vandut produs fiind pateul vegetal Mandy Foods, lider de piata pe acest segment cu o cota de piata de 65%, potrivit reprezentantilor companiei. Principalii competitori ai producatorului Mandy Foods pe piata conservelor din carne sunt companiile Scandia Romana, Hame Romania si Orkla Foods cu brandul Ardealul.

Pe fondul evolutiei pietei si a cresterii capacitatii de productie Murad estimeaza ca Glina va finaliza anul acesta cu o crestere in lei a cifrei de afaceri de peste 25%, la aproximativ 80 mil. lei (circa 19 mil. euro).

In plus, el sustine ca intentioneaza sa extinda anul viitor portofoliul companiei atat prin lansarea unei noi game de produse sub brandul Mandy Foods, marca situata pe segmentul mediu, cat si prin lansarea de noi branduri pe alte segmente de pret.

Afectati de circulatia greoaie a banilor

"Piata de conserve nu a inregistrat o scadere a puternica a consumului. Pentru mine a fost mai greu anul acesta sa incasez banii din vanzari decat sa vand produsele, pentru ca multi distribuitori au intrat in insolventa. In plus, din cauza crizei, banii circula mai greu si este dificil sa faci afaceri fara surse de finantare", a spus Hassan Murad.

Printre problemele cu care producatorul pateurilor Mandy Foods s-a confruntat anul acesta, el mentioneaza si rigiditatea foarte mare a bancilor, in conditiile in care investitiile finalizate sau in derulare sunt acoperite partial din credite bancare.

"Devalorizarea leului ne-a afectat, de asemenea, pentru ca aproximativ 95% din materia prima folosita pentru productia pateurilor Mandy Foods provine din Uniunea Europeana", a explicat el.

Fratii Murad mai activeaza atat in domeniul constructiilor, cat si in cel hotelier, Mohammad Murad, cel mai mare dintre cei trei frati, controland compania de constructii Triumf Construct, lantul de hoteluri Phoenicia din Bucuresti si hotelurile Majestic (Mamaia, Olimp si Jupiter), Perla (Mamaia) si Forum (Costinesti).

Companiile pe care le detin fratii Murad in industria alimentara

Glina

Valahia 2002

Sima Prod

* nu a depus rezultatele financiare pentru anul 2008

Roman Investments

Sursa: Ministerul Finantelor