UE trebuie sa lase Estul sa adopte mai repede euro

Autor: Andreea Neferu 16.11.2009

Uniunea Europeana trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a sprijini statele din regiunea estica a continentului, inclusiv accelerarea proceselor de adoptare a euro, este de parere miliardarul american de origine maghiara George Soros, scrie EU Observer.

"Europa are o responsabilitate in acest sens intrucat sistemul financiar al statelor din Est este in mainile bancilor occidentale. Acesta este si elementul ce a infectat Europa de Est. Europa are o responsabilitate pe care momentan nu si-o asuma", a apreciat Soros, unul dintre cei mai celebri speculatori financiari.

El a aratat ca letonii se confrunta cu o serie de probleme grave si ca adoptarea monedei euro la un termen mai apropiat decat se stabilise initial ar avea un impact nesemnificativ asupra evolutiei monedei unice europene.

"Ar imbunatati mediul economic din Letonia fara a afecta in mod deosebit moneda euro", potrivit miliardarului. Soros a devenit celebru pentru pariul sau impotriva lirei sterline din septembrie 1992, prin care "a spart Banca Angliei" si a castigat 1,1 mld. dolari.

Mix toxic pentru Est

Europa Centrala si de Est a primit o lovitura grea anul trecut, odata cu declansarea crizei financiare, in conditiile in care datoriile denominate majoritar in valuta, socurile de pe piata imobiliara si declinul exporturilor s-au dovedit a fi un mix toxic pentru statele din regiune.

Letonia, Romania si Ungaria au fost nevoite sa solicite finantare din partea FMI si a UE in incercarea de a contracara dezechilibrele balantelor de plati.

In timp ce Europa Centrala si de Est continua sa se confrunte cu probleme dramatice, oficialii europeni, printre care si presedintele BCE Jean-Claude Trichet, s-au aratat profund ingrijorati de intarirea monedei euro in fata dolarului american, fapt ce ar putea determina reducerea exporturilor si ar putea incetini revenirea economica la nivel comunitar.

In consecinta, posibilitatea unei usoare deprecieri a monedei europene pe fondul intrarii in zona euro a statelor estice ar fi benefica, a explicat miliardarul Soros.

Euro s-ar putea aprecia in continuare

"Euro este mult prea puternic si prezinta tendinta de a se aprecia chiar si mai mult", a avertizat Soros. Actualul curs de schimb euro-dolar nu este o reflectie a evolutiei economice a Uniunii Europene, considera analistii, ci mai degraba o consecinta a politicii antidolar pe care liderii europeni au promovat-o pentru a atrage investitorii valutari.

Sistemele bancare est-europene s-au confruntat pe fondul crizei cu explozia numarului de credite neperformante, in conditiile in care majoritatea imprumuturilor au fost contractate in valuta, iar monedele nationale, in care sunt exprimate veniturile populatiei, s-au depreciat puternic.

Totodata, bancile locale detinute de creditori vest-europeni reprezinta intre 60% si 90% din institutiile bancare in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est.

Moneda europeana a inregistrat anul acesta un avans puternic in raport cu dolarul american, apreciindu-se cu circa 18%. Astfel daca la inceputul lunii martie un euro se tranzactiona pentru 1,26 dolari, vineri euro se afla la o cotatie de 1,49 dolari.