Celco: O noua concentrare pe piata de BCA este bine-venita

Autor: Catalin Lupoaie 15.11.2009

Producatorul de materiale de constructii Celco Constanta, cu afaceri anuale de 31 mil. euro, se afla in discutii cu mai multi jucatori de pe piata in vederea realizarii unor achizitii sau fuziuni, insa cel mai probabil negocierile vor fi finalizate la inceputul anului viitor, cand valorile companiilor vor continua sa scada.

"Suntem pregatiti pentru eventuale achizitii sau fuziuni si asteptam preturi mai bune. O concentrare pe piata de BCA este bine-venita, pentru ca vom deveni mai puternici", afirma Nicolae Dusu, presedintele Celco si actionarul majoritar al companiei.

Anul trecut a avut loc cea mai mare fuziune de pe piata locala de BCA (beton celular autoclavizat), cand fondul de investitii polonez Enterprise Investors, proprietarul Macon Deva, a preluat si producatorul de materiale de constructii Simcor din Oradea, controlat de omul de afaceri Lutz Stache.

Rezultatul a fost formarea grupului Macon-Simcor, cel mai mare producator de BCA de pe piata locala, cu o capacitate de productie de 700.000 de metri cubi, devansand astfel Celco, care are o productie anuala de 400.000 de metri cubi de BCA.

Dispun de lichiditati

"Celco nu are probleme financiare si avem fonduri pentru achizitii, insa asteptam momentul prielnic. In schimb, anul acesta am intalnit probleme pe piata, din cauza scaderii puternice a cererii de materiale de constructii", sustine Dusu. El afirma recent in cadrul unei conferinte a Asociatiei Pro BCA, care reuneste cinci producatori de profil ce controleaza 70% din piata, ca cererea de BCA a scazut anul acesta cu 30% in volum, in timp ce preturile s-au redus cu 17%. Consumul de BCA a scazut pana la 2 milioane de metri cubi, in timp ce valoarea pietei se va reduce pana la 120 mil. euro.

Businessul Celco va scadea anul acesta cu circa 30%, in ritmul pietei, pana la 22 mil. euro, avand in vedere ca marile proiecte imobiliare au fost blocate sau amanate si circa 80% din cerere a fost asigurata de persoanele care si-au construit case individual. Dusu estimeaza ca adevarata revenire a pietei va avea loc abia in 2011, urmand ca anul viitor in cel mai optimist scenariu piata sa creasca cu 5%, iar in cel mai pesimist sa scada cu 10%.

Piata este tatonata de fondurile de investitii

In ultimii ani piata de BCA a fost tatonata intens de fondurile de investitii si de producatorii straini. Ultima tranzactie notabila a fost preluarea a trei fabrici Somaco de catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures, derulata in septembrie 2008. O alta achizitie importanta a fost intrarea gigantului irlandez CRH pe piata locala, prin preluarea producatorului de BCA Elpreco Craiova.

Celco Constanta mai produce pe langa BCA si var, dupa ce a finalizat anul trecut o investitie de 20 mil. euro, precum si adezivi si mortare, productie inaugurata in 2007.