CE da unda verde pentru garantia de stat acordata Ford

Autor: Alexandru Anghel 15.11.2009

Comisia Europeana a aprobat proiectul prin care statul roman garanteaza 80% din imprumutul Ford de 400 mil. euro, contractat la Banca Europeana pentru Investitii, destinat investitiilor in fabrica din Craiova.

Imprumutul face parte dintr-un plan de finantare in suma de 600 mil. euro, acordat de Banca Europeana pentru Investitii. Din totalul celor 600 de milioane de euro Ford Europa urmeaza sa directioneze 200 de milioane de euro catre divizia germana in timp ce restul sunt destinati modernizarii fabricii care produce in prezent modelul Ford Transit Connect.

Garantia acordata Ford, de 320 de milioane de euro, este cea mai mare garantie de stat, depasind suma de 116 milioane de dolari acordata in anul 2000 pentru Grand Hotel Marriot.

Ford a anuntat ca va utiliza fondurile pentru a dezvolta o motorizare care sa respecte noi standarde de poluare si emisii de CO2 si pentru a continua extinderea fabricii locale.

"Imprumutul va cofinanta proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de CO2 si productia ulterioara de vehicule la uzina Ford din Craiova. Garantia de 80% care urmeaza sa fie furnizata de Romania indeplineste conditiile din cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de CE, care le acorda statelor membre o posibilitate suplimentara de a facilita accesul la finantare in conditiile crizei economice si financiare actuale", se arata intr-un comunicat al executivului Uniunii Europene. Potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, transele imprumutului sunt esalonate pe o perioada de 5 ani, iar scadenta a fost stabilita dupa o perioada de 7 ani.

Uzina de la Craiova, unde lucreaza 3.900 de oameni, va produce pana la finalul anului circa 1.000 - 2.000 de unitati Ford Transit Connect, iar de anul viitor va asambla si noul model de clasa mica.