Ce au spus “locul 1” si “locul 3” in primul duel public

Ziarul Financiar 15.11.2009

Despre fiscalitate:

Crin Antonescu: Va si scadea cota unica si va scadea si TVA-ul si se va elimina tot acest paienjenis fiscal si va scadea si CAS-ul ..., imediat.

Traian Basescu: Va trebui sa vedem 2011, daca se reia cresterea economica la parametrii suficient de ridicati, putem analiza posibilitatea coborarii cotei unice, de la 16 la 14%, dar nu mai mult.

Despre educatie:

Crin Antonescu: In privinta sistemului, sunt trei idei fundamentale: unu - ca sistemul trebuie sa dea oameni capabili sa faca fata competitiei europene pe piata muncii si, in general, sa dea cetateni europeni adevarati, pregatiti din punct de vedere civic; doi - sa dea o sansa fiecarui copil si tanar din tara asta si trei, foarte important - daca am admis cu totii ca elevul, tanarul, studentul sunt beneficiarii sistemului, sa admitem si, practic, ca profesorul, invatatorul, educatorul sunt actorii lui principali, si asta inseamna sa le rediscutam grila de salarizare, asta inseamna sa nu-i mai socotim cu ora (...) Profesorul nu munceste cu ora. Daca, eventual, veti avea o majoritate pentru legalizarea prostitutiei, putem sa discutam despre plata cu ora.

Traian Basescu: Educatia trebuie sa se axeze pe cateva noi coordonate. Prima si cea mai importanta este sa se treaca de la o educatie bazata pe memorie, pe memorarea datelor. Functie de stadiul de pregatire, de avansarea in educatie, se fixeaza doua niveluri. Primul este nivelul de baza, dupa ce se termina studiile obligatorii; si al doilea este nivelul avansat, al educatiei care trebuie sa se dobandeasca la sfarsitul liceului.

Crin Antonescu: Profesorii au fost victimele celei mai urate minciuni, care s-au spus in multele minciuni din campaniile noastre electorale, respectiv aplicarea legii maririi cu 50% a salariilor lor.

Traian Basescu: Eu regret sustinerea aplicarii legii cu 50%; datorita necunoasterii situatiei bugetului, m-am bazat doar pe cat se cheltuise din bugetul alocat educatiei si am considerat ca sunt resurse. Regret acea sustinere.

Despre exodul tinerilor in strainatate:

Traian Basescu: Vedem ca pleaca foarte multi, dar cred ca foarte multi romani se intreaba de ce nu plecam noi, sa scape de noi.

Crin Antonescu: E o gluma. Ma tem insa ca mai multi se intreaba de ce nu plecati dumneavoastra. Probabil ca ...

Traian Basescu: Cred ca abordam gresit lucrurile. Si aceasta demagogie pe care o auzim la tot pasul: "Ne pleaca tinerii", "Ne pleaca oamenii cei mai valorosi", trebuie s-o ducem in palierul realitatii. Unul din eforturile majore pe care Romania le-a facut in ultimii 3 ani este legat de libera circulatie a fortei de munca.

Suntem intr-o Europa in care una din marile valori este libera circulatie a fortei de munca. Orice om valoros poate sa priveasca pe toata piata fortei de munca din Uniunea Europeana, sa spuna "sunt competent si, daca sunt competent, lucrez la laboratoarele chimice din Londra sau lucrez in Germania, sau lucrez la Oracle, in Romania", acolo unde el considera ca ceea ce el stie si ce poate sa faca este platit corect.

Crin Antonescu: Eu stiu la fel de bine ca dumneavoastra, cred, din ce cauza pleaca si, in momentul in care vorbiti despre dezamagire, as vrea sa luam in calcul ca, dincolo de toate lucrurile pe care noi le putem face, evident, in limitele bugetului pe care-l avem la dispozitie, ale turatiei economiei, dincolo de asta, ramane un element care nu tine de bani, care nu tine de sansa imediata, de a fi retribuiti pe masura valorii lor profesionale, ci tine de increderea in sistemul institutional, in climatul politic, public, intelectual din tara in care traiesc; si eu cred ca, aici, un nou presedinte, cu o noua atitudine, cu o noua actiune politica poate sa le dea aceasta incredere.

Despre agricultura:

Traian Basescu: Avem 45% din populatie in mediul rural, din care 30% din populatie este populatie care traieste din lucrari agricole. Obiectivul meu este sa valorificam acest potential de crestere de productivitate pe care il avem in mediul rural si nu vizez terminarea procesului in cinci ani - este o viziune pentru 10-15 ani, dar ea trebuie aplicata incepand din anul urmator.

Crin Antonescu: In ceea ce priveste agricultura romaneasca in general, eu cred ca trebuie s-o abordam discutand despre spatiul rural romanesc, despre problema, nu doar a agriculturii, ci de problema agrara din Romania, si mai ales despre politica Romaniei in Uniunea Europeana, in acest domeniu. N-am avut ceva coerent. Trebuie sa avem ceva coerent, intr-adevar, pe durata si, daca se poate, consensualizat.

Despre femei in politica:

Crin Antonescu: Modelele feminine, de pilda, si discursul raportat la femeie, in timpul mandatului dumneavoastra, sunt nepotrivite. Ati promovat femeia-obiect, femeia cu succes facil, ati vorbit despre "pasarica", despre o femeie, nu despre un barbat, i-ati smuls telefonul, unei ziariste, nu unui ziarist, ati invitat "pe masa" o ziarista, nu un ziarist. Asta inseamna o atitudine nepotrivita fata de femei Ati promovat prea putin modelul asta, si, din pacate, femeile din Romania nu sunt doar "pasarici", "tiganci imputite", si nici femei cu succes usor.

Traian Basescu: Domnule Antonescu, cred ca gresiti in abordarea dumneavoastra, cel putin in ceea ce ma priveste, si decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat, care are trei femei in casa, le respecta. Un barbat caruia nu i s-a intamplat niciun incident dramatic, in care sa-si lase sotia singura si sa ajunga in situatii dificile. Vreau sa va corectati imediat si sa cereti scuze pentru ce ati spus. Pentru mine, femeia este mult mai importanta.

Despre "loteria" alegerilor

Crin Antonescu: Credeti ca voi fi presedinte?

Traian Basescu: Va las sa va iluzionati.