Bancherii nu vor sa vanda activele imobiliare pe nimic, iar cei care stau la panda mai au de asteptat

Autor: Cristi Moga 15.11.2009

Mai multi reprezentanti ai unor banci precum UniCredit Tiriac, Raiffeisen sau BCR au sustinut, intr-un seminar pe teme imobiliare, ca nu vor iesi pe piata la vanzare cu active imobiliare la preturi mici datorita faptului ca nu au probleme cu lichiditatile, nefiind astfel fortati sa vanda.

Cu toate acestea, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, apreciaza ca acest lucru nu va fi posibil deoarece bancile nu sunt "fabrici sau uzine", care sa poata pastra proprietati in portofoliu, activitatea lor fiind alta.

"Comunitatea bancara este interesata in gasirea unor solutii astfel incat sa nu se recurga la executari silite. Cu toate acestea, sistemul de provizioane este constituit de asemenea natura incat unele banci ar putea fi nevoite sa treaca la executari, daca nu se schimba sistemul de provizioane. In cazul in care isi vor executa clientii, bancile vor fi nevoite sa vanda proprietatile. Ce sunt bancile? Fabirici si uzine? Never ever", a declarat Radu Ghetea.

"Nu suntem dispusi sa executam active (...) la preturi de nimic. Sa nu va asteptati ca vom veni pe piata cu active distressed (cu probleme - n.r.) sa le vindem la preturi mici, cel putin nu din partea bancilor puternice", a declarat Mircea Cotiga, directorul de prevenire a fraudelor si recuperare la UniCredit Tiriac Bank, citat de Mediafax.

Dupa executarea de locuinte, urmatorul pas care ar putea fi facut de bancheri este preluarea unor proprietati de la dezvoltatorii imobiliari, care nu mai pot continua proiectele anuntate, avand astfel banii proprii, dar si ai bancilor, blocati in terenuri.

"Nu suntem ca bancile din America, in Romania nu suntem fortati sa vindem la orice pret", a afirmat si Mircea Busuioceanu, manager pentru riscul de creditare in sectorul corporate la Raiffeisen Bank. Pe site-ul Raiffeisen sunt publicate anunturi pentru 21 de licitatii de vanzare a unor active imobiliare, la preturi de pornire cu 25% mai mici fata de valoarea de piata, dar mai mari decat creantele de recuperat. Cele mai multe proprietati de vanzare sunt apartamente si case, cu valori relativ mici, de zeci sau sute de mii de lei.

Numarul insolventelor in randul firmelor imobiliare a crescut in ultima perioada. "Multe proiecte imobiliare vor fi amanate sau stopate, iar in cazurile in care nu vom convinge dezvoltatorii sa vina cu equity (capital propriu - n.r.) in plus, vom trece la executarea clientilor, vom lua activele in portofoliu si vom continua noi dezvoltarea proiectelor", a declarat Jurgen Kristian de Ruijter, sef de departament in cadrul BCR.

Reprezentantii BRD considera ca pe piata nu au avut loc asemenea scenarii. "Au fost si sunt cazuri de executare silita, dar aceste proprietati sunt vandute de cele mai multe ori de catre banci. In cazul in care o banca apreciaza ca vanzand garantia pierde o suma mare din creanta, poate, legal, sa administreze pentru o perioada acea proprietate, in nume propriu sau externalizat, dar nu stiu astfel de cazuri in bancile locale", spune Lucian Cojocaru, directorul departamentului comercial al BRD. Printre bancile care au finantat proiecte blocate in prezent se numara Piraeus Bank (Belleview Sinaia si Planorama Colentina), Alpha Bank (Blue Tower Colentina) sau Bank of Cyprus (Sigma Residence & Gardens).