Norii negri de deasupra Estului se risipesc

Autor: Cristina Roşca 16.11.2009

Investitorii sunt mai optimisti in ceea ce priveste viitorul afacerilor lor din Europa Centrala si de Est, potrivit raspunsurilor oferite de 400 de companii internationale care au participat la cel de-al unsprezecelea studiu trimestrial privind indicele climatului de business realizat in octombrie 2009 de agentia de presa Thomson Reuters si de OeKB CEE.

Ultimele rezultate sugereaza ca se observa o imbunatatire a situatiei la nivel de regiune comparativ cu perioada anterioara, in perioada iulie - octombrie indicele climatului de business apreciindu-se cu 17% si revenind pe un teritoriu pozitiv pentru prima data in ultimul an.

Optimismul in crestere al oamenilor de afaceri se datoreaza potentialului de dezvoltare al afacerilor din regiune, odata cu trecerea recesiunii.

Respondentii au indicat ca punctul culminant al crizei economice si financiare a fost atins in Europa Centrala si de Est la inceputul lui 2009.

Bulgaria a fost considerat statul cu cele mai bune perspective in urmatoarele sase luni, starea "de sanatate" a mediului de afaceri din acest stat putandu-se imbunatati simtitor. Ungaria este pusa de asemenea intr-o lumina favorabila.

Daca in ceea ce priveste situatia prezenta investitorii sunt de parere ca situatia filialelor din Bulgaria si Romania este la fel de dificila, in viitor ei vad o diferentiere clara a situatiilor in cele doua state. Investitorii se arata mai sceptici in ceea ce priveste perspectivele din Romania.

Si in ceea ce priveste perspectivele economice, Bulgaria sta mai bine decat Romania, acest lucru putandu-se datora in parte si tulburarilor de pe scena politica.

Viitorul se arata favorabil tuturor sectoarelor de business, mai putin constructiilor, care se confrunta in continuare cu o situatie delicata.

Indicatorul privind asteptarile oamenilor de afaceri a urcat cu 26% comparativ cu nivelul obtinut in luna iulie, la ultimul studiu. Respondentii anticipeaza o imbunatatire a situatiei in urmatoarele sase luni in cazul a 33% dintre diviziile din regiune, in timp ce pentru 10% sunt asteptate rezultate mai slabe.