Curtea Veche a renuntat la titlurile cu tiraje mici

Autor: Mirabela Tiron 16.11.2009

Editura Curtea Veche, detinuta de familia Arsene, a incheiat primele noua luni ale anului cu o cifra de afaceri de aproape 7 milioane de lei (1,6 mil. euro), in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului anterior, insa cu un profit brut care s-a injumatatit.

"Strategia noastra a fost de-a nu mai publica titluri ce aveau un tiraj mai mic de 3.000 de exemplare, pentru ca aceste tiraje mici inseamna costuri mai mari de productie pe exemplarul vandut", a declarat Iren Arsene, directorul general si proprietarul editurii, cu afaceri de 2 mil. euro anul trecut.

Arsene nu a mentionat care sunt titlurile la care a renuntat editura. In primele noua luni din anul acesta editura Curtea Veche a publicat aproape 120 de titluri, mai putin cu 25% fata de anul anterior. Vanzarile editurii in librarii continua sa fie in scadere in primele noua luni ale anului acesta cu 25%, ceea ce se compenseaza insa prin vanzarile de carti impreuna cu ziare sau reviste in chioscuri.

Piata de carte se afla in cadere libera de la inceputul anului, problemele cu care se confrunta editurile fiind legate de reducerea numarului de exemplare vandute, scaderea vanzarilor si inchiderea unor magazine de carte de pe piata locala.

"Primii care au picat au fost colaboratorii cu care lucram pentru traduceri si alte servicii, respectiv aproape 50 de oameni. Am pastrat insa cei 70 de angajati ai editurii", a spus Arsene.

Proprietara editurii Curtea Veche, care a facut un profit de 126.000 de lei (circa 30.000 euro), spune ca lunile noiembrie si decembrie vor fi comparabile ca vanzari cu cele de anul trecut, dat fiind faptul ca se apropie sarbatorile de iarna ce stimuleaza achizitia de carti.

Contextul actual a scos de pe piata de profil lanturi de librarii din strainatate, care anuntau planuri ambitioase pentru Romania.

Spre exemplu, retailerul ungar Alexandra, care a intrat anul trecut printr-o unitate in Buzau si care anunta 50 de librarii in tara, a iesit definitiv de pe piata romaneasca la inceputul anului.

De asemenea, lantul de retail Libri a capitulat in Romania, unitatea deschisa intr-un centru comercial din Cluj fiind cumparata de lantul Diverta, controlat de Octavian Radu.

Existenta unui sistem de distributie de carte deficitar duce la cifre de afaceri reduse pe piata romaneasca si implicit la un consum redus de carte comparativ cu alte tari, indicator ce plaseaza Romania pe ultimul loc in cadrul tarilor din Uniunea Europeana.