Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 16.11.2009

1. BNR reduce rezervele minime in valuta de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantarii bugetului. Consiliul de Administrare al BNR a decis sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantarii sectorului guvernamental de pe piata interna, ca urmare a amanarii transelor din imprumutul extern.

De asemenea, conform bancii centrale, decizia CA se inscrie si in procesul de aliniere graduala a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din Romania la standardele Bancii Centrale Europene.

2. Erste incheie cu o zi mai devreme oferta de actiuni. Actionarii Erste Group, actionarul majoritar al BCR, au subscris doar 62% din actiunile pe care banca austriaca le-a scos la vanzare in vederea majorarii capitalului social, a anuntat, luni, institutia bancara. Astfel, actionarii bancii sau cei care au cumparat de la acestia drepturile de subscriere, au cumparat 37 milioane de actiuni.

Pretul la care actiunile vor fi preluate de investitori nu a fost inca facut public, fiind limitat la 32 de euro/actiune in prospectul ofertei. Reprezentantii Erste au declarat ca detalii privind pretul vor fi facute publice in cursul noptii, insa surse citate de Reuters afirma ca acesta va fi de 30 euro/actiune, ceea ce ridica valoarea sumei atrase de Erste la 1,1 miliarde euro.

Capitalul atras de grupul austriac in urma ofertei s-ar putea ridica la aproximativ 1,8 miliarde euro. Fundatia Erste, care inainte de aceasta majorare de capital detinea o participatie de 31% din actiuni, nu a subscris actiuni noi, avand deja datorii de circa un miliard de euro. Ca atare, cota sa urmeaza sa scada la circa 26% din capitalul Erste, in timp ce spaniolii din grupul La Caixa si-o majoreaza de la 5% la 10%, in contul drepturilor de subscriere ale Fundatiei.

3. MFP a vandut certificate de 265 mil. lei, o treime din valoarea programata, la un randament de 10%. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 265,2 milioane de lei, cu mult sub valoarea programata de 800 de milioane de lei, randamentul mediu platit de stat fiind identic cu cel din licitatia precedenta, de 10% pe an, scrie Mediafax.

Potrivit dealerilor, cererea institutiilor de credit a totalizat 1,19 miliarde de lei, iar nivelul maxim al randamentului acceptat de catre MFP a fost tot de 10% pe an.

4. Metrorex ingheata transporturile in Capitala. Angajatii de la Metrorex a anuntat intrarea, incepand de marti, in greva generala, pe termen nelimitat, dupa ce sindicalistii nu au ajuns la nicio intelegere cu ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu. Metroul nu va circula intre orele 5.00 - 16.00, urmand ca dupa ora 16.00 pana la ora 23.00 sa circule normal.

Reprezentantii executivului au anuntat miercurea trecuta ca au aprobat bugetul Metrorex, fara majorari salariale si tichete de vacanta.

In replica, angajatii Metrorex au declansat joi o greva de avertisment de doua ore, intre 04:00 si 06:00.

RATB va suplimenta capacitatea de transport pe liniile paralele cu magistralele de metrou sau din apropierea acestora in vederea acoperirii, in conditii cat mai bune, a cererii de transport pe durata grevei de la Metrorex.

Capacitatea de transport va creste, suplimentar, cu aproximativ 200 de vehicule (autobuze, troleibuze si tramvaie), pe 47 de linii.

5. Prima Casa, credite de 330 milioane euro, pana in prezent. Peste 8.000 de dosare de credit depuse in cadrul programului Prima Casa au fost aprobate, valoarea finantarilor depasind 330 de milioane de euro, respectiv o treime din suma alocata de executiv, potrivit datelor publicate luni de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

"In ceea ce priveste stadiul Programului Prima Casa, FNGCIMM SA a inregistrat pana la aceasta data peste 8300 solicitari de garantare, numarul de dosare solutionate fiind de aproape 8000.

Diferenta o reprezinta dosare aflate in analiza sau care necesita completarea documentatiei. Valoarea solicitarilor de garantare depaseste 330 milioane Euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 41.000 EURO", se arata intr-un comunicat al Fondului.