FOTOISTORIE/ Povestea de dragoste a Elisei de Blaremberg

Autor: Emanuel Badescu 17.11.2009
Despre membrii familiei Blaremberg s-a scris mult, dar numai despre barbati. Nici Lecca nu se oboseste sa discute despre meritele sau cel putin despre existenta femeilor din aceasta familie, destul de numeroase de altfel.
Nu cunosc motivul ignorarii lor, insa m-a deranjat când am cautat sa aflu câte ceva in legatura cu Elise Moret de Blaremberg si nu am gasit.
Intre fotografiile Cabinetului de Stampe al Academiei Romane, am remarcat o reusita fotocopie a unui tablou sau a unei litografii ce o reprezenta pe Elise de Blaremberg si care era semnat de Charles Doussault. Cum nu mai intâlnisem in colectie ori in publicatii acest tablou, am fost, fireste, curios sa aflu unele date biografice ale doamnei sau domnisoarei de Blaremberg. A urmat o grea si frustranta cautare, rezultatul final fiind departe de asteptari.
Am reusit sa aflu, totusi, ca in 1843 s-a indragostit de pictorul francez Charles Doussault, care il insotea pe printul Albert de Prusia in vizita sa la curtea lui Gheorghe Bibescu. Atunci printul s-a indragostit nebuneste de Maritica, viitoarea sotie a lui Voda, iar pictorul, care trebuia sa imortalizeze vizita intr-un album de acuarele, a fost vrajit de tânara Elise de Blaremberg.

Rodul acestei legaturi a fost un copil, Iulia de Blaremberg, mama lui Scarlat Cocorascu. De gura lumii, in familie s-a hotarât ca Iulia sa fie considerata copilul din flori al unui frate (de-al mamei ei) si adoptat de sora lui… Datorita acestui artificiu, Iulia a fost crescuta si educata chiar de mama ei, cunoscuta pianista, profesoara de muzica si directoare a Scolii Centrale de Fete. Mai târziu, a luat lectii de pian de la Marmontel, elevul lui Chopin, si s-a casatorit cu Ioan Cocorascu. Elise de Blaremberg s-a dedicat carierei didactice, incetând din viata in anul 1897, la venerabila vârsta de 87 ani.