CONTRIBUTII/ Bucurestii subt Guvernul Vremelnicesc (VII). Preludiile unui dezastru

Autor: Emanuel Badescu 17.11.2009
Continuam sa publicam fragmente din aceasta lucrare ce reprezinta o premiera in literatura romaneasca de specialitate, fiind o prezentare exhaustiva a istoriei primului guvern revolutionar romanesc, din iunie-septembrie 1848. Emanuel Badescu a reusit sa reinvie evenimentele de la 1848 zi dupa zi, aproape ora dupa ora, transformand istoria acelor zile intr-un remarcabil text, care se citeste pe nerasuflate si care, in plus, e doldora de informatii, majoritatea inedite. Fapt si mai interesant, autorul incearca sa dea un raspuns unui sir de intrebari suspendate pana astazi.
Duminica, 27 iunie
De demararea evenimentelor pe care le pregatea "caimacamia" secreta, de a carei existenta nu au stiut, necunoscand scrisoarea lui Neofit catre von Kotzebue, Heliade si Nicolae Plesoianu au acuzat-o pe Ecaterina Odobescu de faptul ca ar fi mijlocit, credeau ei, intermedierea intre sotul ei si reactionari. Odobescu, fiind pazit de Bratianu, aluziile acuzatiei sunt transparente: Bratianu uneltea cot la cot cu "vrajmasul sfintei Constitutii", facea joc dublu. Este, intr-adevar, una dintre numeroasele taine ale acestei revolutii. Pentru a o adanci si mai mult, Bratianu "lucra" in tandem cu C.A. Rosetti. Si-au redactat impreuna demisiile, concepeau impreuna scrisorile, amandoi se considerau "fiii Frantei", in subsidiar, ai Marelui Orient, dupa ajutorul caruia tanjeau. Si nu erau singurii emisari ai acestuia, pentru profani "ai lui Lamartine"... De data aceasta, Ion Odobescu nu avea nici o vina. Zvonurile, alimentate continuu de agentii rusi, despre interventia armatei tariste stationate in Moldova, nu erau dirijate de el. La Focsani se afla von Kotzebue, la Bucuresti, Neofit si intre ei se formase un canal de circulatie a zvonurilor, debitul crescand in proportie geometrica. Bucurestenii, intrati in panica, au inceput sa priveasca tot mai insistent spre guvern. Dar si guvernul era cuprins de panica. Heliade, procurorul nemilos al colegilor sai "deviationisti", pleda pentru fuga... Si, asemenea lui Neofit, avea darul persuasiunii, minimalizand pana la anulare orice scanteie de eroism in sufletul celorlalti. Ulterior, a aruncat vina pe altii, mai ales pe Rosetti. Rosetti, intr-adevar, pusese gaz pe foc, mintind ca a fost informat personal de consulul Angliei despre iminenta invaziei rusesti. Consulul, mai tarziu, a dezmintit in termeni duri ca i-ar fi spus asa ceva. Ca si in cazul lui Heliade, motivul minciunii il va fi constituit familia. Cu Heliade si Neofit de fata totul era posibil. Oricum, atitudinea lui Rosetti ramane sub semnul intrebarii. Lasi nu au fost doar proprietarii. Semnificativa in acest sens este si adresa guvernului "catre Sultan", redactata, probabil, la sfarsitul sedintei. Printre putinii care au rezistat defetismului s-a numarat Ion Bratianu. Neinlantuit de problema familiei, cunoscand mecanismul lansarii zvonurilor, a cerut permisiunea guvernului sa plece la Focsani si, in caz de nevoie, sa organizeze acolo o miscare de rezistenta. De data aceasta era mandatat pentru activitati conspirative...
Luni, 28 iunie
Planul lui Neofit functiona. Plecarea grabnica a tanarului Bratianu insemna - dus-intors - cel putin doua zile de ragaz pentru instaurarea caimacamiei. Cunoscandu-i influenta asupra "mitocanimii", era chiar mai bine ca plecase departe de oras. Probabil ca in acesti termeni gandise mitropolitul cand si-a dat acordul pentru aceasta "escapada". Stapan pe situatie, si-a informat colegii din guvern ca a primit o scrisoare de la Taalat Efendi, aflat la Iasi, in care i se vestea "sosirea apropiata a unei armate turco-ruse". Guvernul a fost convocat in sedinta de urgenta. Au lipsit Ion Bratianu, motivat, si Heliade, care pornise deja spre Targoviste, sa organizeze, chipurile, rezistenta in munti. Linia discutiilor a fost cu totul pe placul lui Neofit. Cineva - poate mitropolitul - a propus sa se mute sediul guvernului la Campulung-Muscel sau la Targoviste, ceea ce insemna parasirea Capitalei. S-au opus acestei idei nastrusnice Alexandru, Nicolae si Stefan Golescu, Nicolae Balcescu si... C.A. Rosetti! Ei au propus, spre disperarea probabila a lui Neofit, "sa se consulte poporul". Intinzandu-i rabdarea la maximum, Magheru a deviat discutia intr-o directie care ar fi trebuit rezolvata mai de mult: alcatuirea regimentelor de panduri si de voluntari. Revolutia sau ce mai ramasese din ea nu putea fi aparata doar de garda nationala, care nu dispunea nici de lanci. Convins ca e vorba de ceva superfluu, Neofit nu s-a opus, Decretul nr. 123 avand si semnatura sa. Se revenea, astfel, la tema preferata: retragerea guvernului din Bucuresti, conditia succesului caimacamiei, cum ii scrisese lui von Kotzebue. Se facuse tarziu, oboseala isi spunea cuvantul. Nemaiavand resurse de rezistenta, revolutionarii au admis ca fuga-i rusinoasa, insa sanatoasa. Stefan Golescu, inca lucid, a plans. S-au redactat in graba doua "proclamatii patriotice", in care guvernul isi argumenta fuga, promitand, intr-una dintre ele, ca "nu vom lepada sacul de cenusa dupa capul nostru pana ce Romania nu va fi libera"... Se apropia de miezul noptii.
Din volumul cu acelasi titlu, in pregatire la Editura Cadmos.

EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar in cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cu peste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin", "Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1 Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti si Imnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelor Scurtă istorie a regalităţii in România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Conspiraţia securităţii, Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).