CULISE DE EDITOR/ Razboiul rece si ororile Chinei comuniste

Autor: Stelian Turlea 17.11.2009
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
Totul despre Razboiul rece
La Editura RAO se pregateste aparitia volumului "Razboiul rece" de John Lewis Gaddis. Traducere de Diana Puscasu Tutuianu
Cartea apare in colectia Istorie, colectie care analizeaza, pe baza unei documentatii ample si a unei analize de mare finete, cele mai interesante momente ale istoriei moderne, contemporane si recente, evenimente care au marcat, uneori decisiv, cursul civilizatiei umane in ultima suta de ani.
Numai acum, la mai bine de cincisprezece ani de la incheierea Razboiului Rece, suntem in masura sa gasim o perspectiva convingatoare care sa-l explice. Cartea extrem de captivanta a lui John Lewis Gaddis prezinta intr-o maniera desavârsita nu numai ce s-a intâmplat, ci si de ce - de ce Uniunea Sovietica a reprimat brutal rebeliunile din Germania, Ungaria si Cehoslovacia; modul in care Kennedy si Hrusciov s-au confruntat in criza rachetelor din Cuba; de ce Nixon si Mao Zedong au cautat sa stabileasca relatii aparente de prietenie; in ce credeau la sfârsitul Razboiului Rece Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Margaret Thatcher si Mihail Gorbaciov. Gaddis a folosit procese verbale de la intâlnirile Biroului Politic Sovietic, conversatiile dintre diferiti lideri auzite si puse pe hârtie de consilierii lor si, mai ales, spusele principalilor participanti la acest conflict - aratând dincolo de orice indoiala ce gândea fiecare dintre ei. Gaddis dezvaluie dinamica interna a conflictului, modul in care schimbarile in cadrul societatii erau la fel de importante ca si schimbarile din cadrul sistemelor de guvernare si modul in care principiile morale afectau (sau nu) ceea ce faceau politicienii.
Printr-o lucrare a carei autoritate este la fel de mare ca si puterea sa narativa, Gaddis arata modul in care factorii de decizie din vârful ierarhiei sociale - si oamenii de rând de la baza sa - au inversat cursul istoriei, realizând una dintre cele mai mari victorii ale spiritului uman.
"O trecere in revista inspirata si atotcuprinzatoare a Razboiului Rece. Chiar si aceia care, ca si mine, nu sunt de acord cu toate rationamentele sale vor avea de câstigat de pe urma cercetarilor sale". (Henry Kissinger)
"John Lewis Gaddis, principalul istoric american specializat in Razboiul Rece, a transpus ani buni de cercetare si reflectie in aceasta bijuterie literara. Savuroasa si stilata, insa directa si onesta, dezarmant de simpla si totusi profunda si inteleapta, cartea ofera relatari transante ale unor chestiuni istorice complexe, noi puncte de vedere asupra unor controverse mai vechi si noi perspective asupra unui conflict care a izbucnit din cauza fricii si s-a incheiat odata cu aparitia sperantei si care acum pare aproape inofensiv in comparatie cu noile pericole cu care se confrunta lumea". (William Taubman, autor al cartii "Hrusciov",câstigator al Premiului Pulitzer)
John Lewis Gaddis este un istoric recunoscut pe plan international, specializat in Razboiul Rece - "decanul istoricilor specializati in Razboiul Rece" (The New York Times).In prezent, detine Catedra de Istorie Robert A. Lovett la Universitatea Yale, face parte din consiliul ColdWar International History Project si a activat in calitate de consultant la realizarea documentarului de televiziune "Cold War"al CNN. De asemenea, este autorul a numeroase carti, printre care: "The United States and the Origins of the Cold War, 1941-1947" (1972), "Strategies of Containment: A Critical Appraisal of Postwar American National Security Policy" (1982), "The Long Peace: Inquiries into the History of the Cold War" (1987), "We Know Now: Rethinking Cold War History" (1997), "The Landscape of History" (2002) si "Surprise, Security and the American Experience" (2004). In 2005, Gaddis a primit US National Humanities Medal.
Doua volume extraordinare din literatura chineza
La Editura Curtea veche urmeaza sa apara "Taitei chinezesti", de Ma Jian.
Romanul (aparut in 1990 si tradus apoi in numeroase alte tari) vorbeste depre o lume bolnava, absurda, in care se nasc cele mai cinice povesti si meserii: donatorul profesionist de sânge, scriitorul sarac care trebuie sa gaseasca un nou erou al revolutiei, asemeni lui Li Feng si sa scrie despre el daca vrea sa intre in Marele dictionar de autori chinezi, femeia indragostita de pictor care se sinucide live, lasindu-se devorata de un tigru in vazul tuturor, proprietarul crematoriului care alege câte o piesa muzicala in functie de meseria fiecarui decedat.
China comunista e o bucatarie in care se amesteca ingredientele unor istorii crude, anecdotice, suprarealiste. Coca se umfla, destinele se decupeaza si prind apoi viata ca sa vorbeasca despre o lume indepartata, monstruasa, dar dureros de actuala si de empatica. In fiecare pagina a cartii cineva incearca disperat sa scape, sa fie liber sa iubeasca, sa aleaga.
Tot la Editura Curtea veche urmeaza sa apara "Lebedele salbatice. Trei fiice ale Chinei", de Jung Chang
Jung Chang s-a nascut la Yibin, in provincia Sichuan, din China, in 1952. A facut parte pentru scurta vreme din Garzile rosii (agenti ai revolutiei culturale), la vârsta de 14 ani. A lucrat in agricultura, apoi ca "doctor descult", ca otelar si electrician inainte de a deveni studenta la engleza si mai târziu asistenta la facutatea din Sichuan. A plecat din China in 1978, cu o bursa. A obtinut o diploma in lingvistica , a fost prima persoana din China care a obtinut un doctorat intr-o universitate britanica. Impreuna cu sotul ei, Jon Halliday, a scris o biografie a lui Mao Tze Dun care a aparut in 2004.
Cartea ei "Lebedele salbatice" a câstigat NCR Book Award si British Book of the Year Award. S-a bucurat de o primire elogioasa in toata presa londoneza.
"Lebedele salbatice sunt o capodopera foarte neobisnuita. Totul aici este extraordinar. Nu numai ca este un best-seller popular, fiindca este imposibil de lasat din mâna. Dar a beneficiat si de atentia celor mai seriosi critici. Cartea stârneste toate emotiile, de la mila si groaza pe care imensa tragedie era de asteptat sa le trezeasca, pâna la un amestec complex de admiratie, deznadejde si incântare, fata de luminoasa inteligenta indreptata spre inima intunericului." (Minette Marrin, Sunday Telegraph).
"Uluitor. Ca toate marile istorii despre supravietuire, indiferent de tragediile si ororile intâlnite in paginile ei, Lebedele salbatice sunt pâna la urma o carte inaltatoare: Curajul si taria spirituala a acestei familii mi-au lasat, cred, impresia cea mai puternica (chiar daca amintirea ororilor indurate nu se va sterge curând din memoria mea)" (Antonia Frazer, The Times)
"O carte pur si simplu exceptionala. Yung Chang este povestitorul clasic, care descrie pe un ton masurat aproape incredibilul" (Michael Ignatieff, Times Literary Supplement)
"O poveste extraordinara, o istorie populara. Justetea ei in a inregistra micile bucurii ale vietii ca si cruntele ei orori nu este doar un indiciu al onestitatii si seninatatii de spirit a autoarei, ci este partial si ceea ce face Lebedele salbatice atât de fascinante. Sa compari cartea cu acele saga care completeaza lista bestsellerurilor poate sa para ca vulgarizeaza reala si extraordinara seriozitate a subiectului, dar cartea ofera mult din placerea bunelor fictiuni istorice." (Lucy Hugues-Hallet, Independent.)
Putine carti au avut impactul international al "Lebedelor salbatice". De la prima sa aparitie, a fost tradusa in treizeci de limbi si s-au vândut mai mult de zece milioane de exemplare. Prin intermediul povestii a trei generatii de femei din propria-i familie, bunica , mama si fiica, Jung Chang reveleaza intreaga istorie tragica a Chinei secolului XX.
Bunica lui Jung Chang apartine generatiei de la 1900, când fetelor li se mai zdrobeau inca, la vârsta de doi ani, labele picioarelor, pentru ca mersul clatinat, care sugereaza neajutorare si gratie, sa le faca dezirabile si sa le favorizeze in gasirea unui sot, sau concubin bogat. Mama, crescuta de un tata intelept in China inca traditionala, mustind de cultura si intelepciune, China imperiala, intra de foarte tânara in rândurile partidului comunist, intr-o lupta menita, chipurile, sa elibereze femeile de aceasta traumatizanta povara a traditiei. Traieste de la un capat la altul intreg experimentul comunist, in calitate de activist de frunte al partidului, concomitent opresiv si autoopresiv, si in principal sinistra revolutie culturala initiata de sotia lui Mao cu acordul acestuia. Autodemascarile, munca bruta, bataile in public, teroarea exercitata de copiii deveniti educatori ai profesorilor lor, exilul in Himalaia. Fiica, indurând si participând si ea la etapa finala a acestui cosmar, reuseste sa plece din tara la vârsta de douazeci si ceva de ani. Traieste in prezent in Anglia. Trezirii treptate din lunga orbire indusa de reeducarea maoista, onestitiatii si darului de povestitor, datoram acest lung si zguduitor raport asupra unuia dintre cele mai opresive regimuri pe care mintea umana le-a nascocit si tot ea le-a indurat, uneori, prin aceiasi reprezentanti.

O poveste de o extraordinara cruzime si eroism, "Lebedele salbatice"sunt o importanta lucrare de istorie si un document uman remarcabil. Ea deschide românilor o lume simultan exotica, poetica si straniu familiara prin efectul uniformizator al flagelului ideologic care ne-a lovit deopotriva, români si chinezi, in intunecatul secol XX.