Seful FMI vrea ca lumea sa nu mai depinda de dolar si cere crearea unei noi monede

Autor: Andreea Mioara Neferu 17.11.2009

Nevoia de stabilitate monetara la nivel mondial impune ca tarile sa nu se mai bazeze pe o moneda emisa de o singura banca centrala, asa cum au facut-o de la abandonarea etalonului in aur, crede Dominique Strauss-Kahn, seful FMI.



Directorul Fondului Monetar International (FMI) a readus in discutie posibilitatea ca o noua moneda internationala sa evolueze din Drepturile Speciale de Tragere (DST), unitatile de cont utilizate de FMI, si sa puna astfel capat dominatiei dolarului american, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Consider ca va fi nevoie de un cos valutar", a precizat Strauss-Kahn cu privire la eventuala inlocuire a dolarului american ca moneda internationala de referinta. "Intr-o lume globalizata, nu exista o solutie locala", a adaugat seful institutiei internationale.

Totodata, Strauss-Kahn si-a exprimat ingrijorarea ca sprijinul la nivel politic de care se bucura redefinirea sistemului monetar international se va evapora daca in cel mult un an simptomele crizei economice mondiale vor disparea.

El a precizat ca dorinta de cooperare la nivel international s-a temperat in ultima perioada, la doar sase luni dupa ce liderii G20 (grupul celor mai industrializate 20 de state din lume) reuniti la summit-ul de la Londra s-au angajat sa asigure o ordine financiara mondiala mult mai stabila.

Michel Camdessus, fost director general al FMI in perioada 1987-2000, a avertizat ca acesta este momentul oportun pentru lansarea unei reforme in sistemul monetar mondial. "Aceasta fereastra favorabila, plina de oportunitati este aici. Nu va sta deschisa pentru totdeauna", a explicat Camdessus.

Cosul valutar din care sunt compuse DST trebuie extins

Mai mult, el si-a reafirmat sprijinul pentru propunerea inaintata de Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale a Chinei, cu privire la extinderea cosului valutar la care se raporteaza DST (format in prezent doar din dolarul american, yen, euro si lira sterlina), pentru ca in cele din urma aceste unitati de cont sa inlocuiasca dolarul ca moneda de rezerva internationala.

Ideea de baza include incredintarea unei fractiuni din rezervele materializate in DST unor structuri administrate colectiv de FMI si raportarea DST, in cele din urma, ca moneda de rezerva internationala. Ideea nu este noua, fiind vehiculata si in trecut de economisti celebri. John Maynard Keynes a venit cu o propunere similara in anii '40, sugerand introducerea conceptului "bancor" ca etalon si moneda de rezerva.

Astfel, Camdessus a propus ca acest cos sa fie modificat de asemenea maniera incat sa includa si yuanul, moneda nationala a Chinei, si poate chiar rupia indiana si realul brazilian.

"Yuanul trebuie sa faca parte din cos. Scurt si la obiect", a afirmat Camdessus.

Statutul dolarului american de moneda de rezerva internationala a permis Statelor Unite sa acumuleze deficite bugetare uriase, finantate de exporturile tarilor mari, Xiaochuan argumentand ca un nou sistem monetar de rezerva, controlat de FMI, s-ar putea dovedi mult mai stabil si mai viabil din punct de vedere economic.

China a speculat cursul de schimb subevaluat al yuanului

China a mentinut yuanul la o cotatie medie de 6,83 unitati per dolar incepand cu iulie anul trecut, pentru a sprijini exportatorii locali sa depaseasca criza economica.

"Consideram cu tarie in cadrul FMI ca yuanul este subevaluat si ca este nu numai in interesul economiei mondiale, dar si in interesul Chinei ca moneda sa fie reevaluata", a explicat Strauss-Kahn. Autoritatile americane au sustinut in mod special ca subevaluarea yuanului a condus la exacerbarea dezechilibrelor economice ce au declansat actuala criza financiara.

Pozitia actuala a monedei chineze a provocat distorsiuni la nivel economic, care au oferit anumite atuuri Chinei, insa au afectat alti factori componenti ai economiei, a explicat seful FMI.

"China are un avantaj pe plan comercial, insa practica preturi nepotrivite, care conduc la decizii gresite cu privire la investitiile pe termen lung. Este momentul ca aceasta tara, dupa ce a acumulat o serie de avantaje pe seama monedei subevaluate, sa se orienteze catre stabilitate pe termen lung, iar acest aspect corespune eliminarii dezechilibrului monetar", potrivit lui Strauss-Kahn.

Dolarul american a inlocuit lira sterlina, devenind moneda de referinta pentru rezervele internationale dupa conferinta de la Bretton-Woods, organizata pentru a trasa noua ordine economica postbelica. Incheierea unui acord intre guvernul de la Washington si tarile arabe exportatoare de petrol, in cadrul caruia se stipula utilizarea dolarului pentru comertul cu petrol, a pecetluit soarta lirei sterline si a impus moneda americana in schimburile internationale.