Dezbaterile la universitati, prestigiu pentru americani, discordie pentru romani

Autor: Doina Anghel 17.11.2009

De-a lungul deceniilor, dar mai ales in campania prezidentiala americana din 2008, dezbaterile organizate de universitati intre candidatul democrat Barack Obama si republicanul John McCain aveau nu numai rol informativ, dar erau mai ales o modalitate eficienta de promovare a oportunitatilor de studii si a comunitatii.

O astfel de dezbatere a avut loc la Universitatea Belmont din Nashville, Tennessee, stat cunoscut si ca patria muzicii country.

"Perceptia publica si reputatia Belmontului s-a ridicat la un nou nivel si acum lumea stie la ce anume sa se astepte de la Universitatea Belmont. Suntem onorati ca avem aceasta oportunitate sa participam in mod direct la un element vital al procesului de guvernare al natiunii noastre si cunoastem cu totii ca beneficiile gazduirii acestei dezbateri vor veni imediat si vor fi de durata", spunea presedintele Universitatii americane Belmont, Bob Fischer.

Dezbaterea de la Belmont are propriul site, independent de cel al Universitatii si a avut peste 130.000 de accesari de la dezbatere, cu numai 30.000 in ziua "Z", 7 octombrie 2008.

Confruntarea dintre Obama si McCain a fost moderata de jurnalistul Tom Brokaw de la NBC, iar din comitetul de organizare au facut parte mai multi reprezentanti din statul Tennessee.

Cei doi candidati la prezidentialele americani au avut trei dezbateri inaintea alegerilor din 4 noiembrie, toate fiind organizate de universitati: pe 26 septembrie la Universitatea Mississippi, pe 7 octombrie la Belmont si pe 15 octombrie la Universitatea Hofstra, fiecare in formate diferite: fie intrebari - raspunsuri, fie prezentari mai lungi urmate de intrebari puse de moderatori.

In Romania, dezbaterea de la Cluj de sambata dintre Traian Basescu si Crin Antonescu a fost prima organizata in afara studiorilor televiziunilor. In 2004, de pilda, candidatii s-au intalnit inainte de turul 1 la Pro TV, Antena 1 si TVR, ca in finala dintre Traian Basescu si Adrian Nastase sa se ajunga la o singura confruntare, difuzata live de televiziunea nationala in ultima vineri inainte de alegeri. Confruntarea a fost considerata decisiva pentru victoria lui Basescu, la fel ca si cea dintre candidatii din 2006, Ion Iiescu si Emil Constantinescu, castigata de cel din urma.

In 2000, cand in finala au intrat Vadim Tudor si Ion Iliescu, liderul de la acea vreme al PSD a refuzat confruntarea cu liderul PRM, care a pierdut alegerile.