Actionarii SPAR au renuntat la cinci magazine din spatiile fondului de investitii Morava

Autor: Mihaela Popescu 17.11.2009

Reteaua de supermarketuri SPAR din Arad, care se confrunta cu mari probleme, a ramas cu 10 unitati operationale direct si alte patru in franciza dupa ce a renuntat la cinci unitati dezvoltate de fondul de investitii Morava.



"SPAR a eliberat spatiile comerciale din Odorheiu-Secuiesc, Hateg, Orsova, Deva si Medias. Nu am renegociat cu retailerul chiriile pentru aceste unitati", au precizat reprezentantii Morava, companie detinuta de Portico Investments. Fondul de investitii ar putea aduce in acest an alte lanturi de supermarketuri in spatiile ramase libere.

Morava a fost pana in 2008 principalul partener de dezvoltare al retelei locale SPAR. SPAR SRL din Arad, compania care detine licenta de operare a brandului olandez de retail SPAR in Romania, se afla in reorganizare de aproximativ patru luni, dupa ce actionarii acesteia, fratii Adrian si Floare Cuc, au cerut intrarea in insolventa a companiei.

In acest an, numarul unitatilor operate de SPAR SRL s-a redus la jumatate.

"Actualmente SPAR opereaza 10 magazine, plus 4 unitati in regim de franciza. Nu am vandut magazine, ci am renuntat la unele contracte de inchiriere paguboase pentru SPAR", au declarat reprezentantii SPAR SRL din Arad.

Franciza pentru patru magazine, la un operator din Brasov

Actionarii operatorului SPAR, fratii Ioan si Floare Cuc din Arad, au mai renuntat in luna octombrie la patru magazine, dupa ce au dat franciza SPAR unui investitor din Brasov care a preluat si cele patru spatii, cu chirie, de la proprietarul acestora.

"Nu suntem in discutii pentru cedarea de magazine altor retaileri. Discutam doar despre francizarea unor magazine SPAR existente si francizarea de magazine nou-deschise", au mai mentionat reprezentantii SPAR SRL din Arad.

Toate spatiile in care opereaza sau in care a operat reteaua detinuta de fratii Cuc sunt inchiriate, majoritatea fiind contractate in perioada 2006-2007, cand preturile de pe piata imobiliara erau la un nivel ridicat.

Actionarii retailerului au anuntat la sfarsitul lunii septembrie ca intentioneaza sa deschida magazine noi, acest proiect fiind inclus in planul de reorganizare care urmeaza sa fie votat de creditorii companiei cel mai probabil in 2010.

Fratii Cuc au cumparat licenta SPAR de la compania olandeza cu acelasi nume in 2005, ceea ce le permite acum sa vanda la randul lor altor investitori franciza pentru acest brand de retail.

2007, punctul culminant al extinderii

Primul francizat la nivelul pietei locale este compania SPAR Discount din Brasov, controlata de Ioana Humeniuc, director in cadrul unui distribuitor local de legume si fructe. Humeniuc a redeschis la inceputul lunii septembrie cele patru magazine SPAR din Alba Iulia si Sfantu Gheorge operate anterior de SPAR SRL Arad.

Primul magazin SPAR pe piata locala a fost deschis la jumatatea lui 2006 la Arad. Fratii Cuc au extins puternic reteaua pana in acest an, ajungand in mai putin de trei ani la 21 de magazine cu o suprafata totala de vanzare de peste 20.000 de metri patrati si afaceri de aproape 45 mil. euro. Reteaua avea in 2007 un numar mediu de 717 angajati.

Primul magazin inchis de SPAR a fost hipermarketul din Targu-Mures, cea mai mare unitate din retea, la care compania a renuntat la inceputul lui 2009 pentru a ramane doar pe segmentul supermarketurilor.