Erste a strans 1,75 mld. euro de la investitori in doua saptamani

Autor: Andrei Chirileasa 17.11.2009

Grupul spaniol La Caixa a subscris circa 600 mil. euro, ajungand sa detina aproximativ 10% din Erste si consolidandu-si pozitia de actionar semnificativ al grupului austriac.



Grupul austriac Erste (EBS), actionarul majoritar indirect al BCR, a vandut prin oferta publica 60 de milioane de actiuni noi la pretul pietei, de 29 de euro, reusind sa-si majoreze capitalul social cu circa 1,74 mld. euro, conform raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In urma acestei operatiuni, capitalizarea Erste va urca la aproape 11 mld. euro.

Peste 60% din oferta a fost subscrisa de actionarii existenti, prin exercitarea drepturilor de subscriere, restul actiunilor fiind oferite investitorilor institutionali si de retail printr-o oferta globala, care a fost puternic suprasubscrisa, potrivit declaratiilor reprezentantilor Erste.

"Suntem incantati de cererea puternica in randul investitorilor institutionali si de retail. Consider ca plasarea cu succes a ofertei noastre evidentiaza increderea investitorilor in Erste Group si excelenta sa pozitionare strategica chiar si in aceasta perioada economica dificila", a declarat Andreas Treichl, directorul general al Erste Group.

Grupul spaniol Criteria CaixaCorp (La Caixa) si-a majorat participatia in cadrul Erste de la 5,1% la circa 10%, dupa ce si-a exercitat dreptul de subscriere si a achizitionat si exercitat si drepturile de subscriere ale fundatiei Erste (Erste Stiftung). In urma majorarii de capital, Erste Stiftung isi va diminua participatia de la 31% la circa 26%.

Actiunile emise de Erste in cadrul ofertei vor incepe sa fie tranzactionate pe bursele din Viena, Praga si Bucuresti pe data de 19 noiembrie, la doar trei zile de la inchiderea operatiunii. Operatiunea a fost anuntata la finele lunii octombrie si a fost finalizata in doar doua saptamani (2 noiembrie-16 noiembrie).

Pe Bursa de la Bucuresti, o majorare de capital realizata prin oferta de actiuni adresata actionarilor dureaza de regula doua-trei luni, de la momentul initierii demersului (convocarea AGA), pana ce compania are banii in conturi (finalizarea subscrierii), dupa care mai trebuie sa treaca in jur de trei luni pana ce noile actiuni intra la tranzactionare. Pentru o oferta publica de actiuni, demersurile pot fi chiar mai indelungate.

Erste a anuntat ca nu are in vedere la momentul actual rascumpararea capitalului participativ in valoare de 1,7 mld. euro emis in perioada martie - mai, din care 1,2 mld. euro se afla in posesia statului austriac.

Fondurile atrase in cadrul majorarii de capital vor imbunatati indicele de rang 1, calculat pentru riscul de credit, de la 8,6% la 10,2%.

Actiunile Erste inregistrau ieri la ora 14:00 o crestere de 0,83% pe bursa din Viena, unde se tranzactionau la 29,25 de euro. Pe bursa de la Bucuresti, titlurile Erste pierdeau 2,9%, fiind cotate la 125,9 lei (29,3 euro).