De la prea mari, dobanzile de pe piata monetara interbancara sunt acum prea mici

Autori: Liviu Chiru , Claudia Medrega 18.11.2009

Banca Nationala a fost nevoita ieri sa absoarba leii in exces de pe piata interbancara printr-o licitatie de depozite, dupa ce dobanzile coborasera spre 5% pe an, cu mult sub rata de politica monetara, stabilita la 8% pe an.

Cele zece banci care au participat au plasat la BNR aproape 2,7 miliarde de lei (624 mil. euro), pentru sase zile.

Aceasta este prima operatiune de sterilizare temporara a excesului de lichiditati realizata dupa o pauza de exact doua luni.

De la sfarsitul lunii septembrie si pana la inceputul lui noiembrie dealerii s-au confruntat cu o seceta de lei, care a pus presiune pe cresterea dobanzilor la peste 10% pe an.

"Probabil ca Ministerul Finantelor a schimbat cele aproape 800 de milioane de euro atrase prin vanzarea de obligatiuni in lei la BNR, iar acum face plati", explica un dealer abundenta de lichiditati pe piata. Trezoreria a vandut bancilor locale pe 6 noiembrie obligatiuni in euro de 794 de milioane de euro, la o dobanda de 5,25% pe an.

Desi dobanzile pentru scadentele foarte scurte s-au prabusit, jucatorii raman ezitanti in ce priveste ratele pe perioade mai lungi. Bancile percep in continuare dobanzi de peste 10% pe an pentru a imprumuta lei pe perioade mai mari de o luna.

Guvernatorul BNR a motivat decizia de mentinere a dobanzii cheie la 8% pe an, la inceputul lunii, tocmai prin faptul ca dobanzile pe piata interbancara erau la niveluri mai ridicate, adica bancile nu mai urmareau semnalele de politica monetara. Dealerii s-au plans insa ca BNR a lasat piata fara lei prin interventiile pentru calmarea cursului.

Prin operatiuni bilaterale, BNR a incercat sa impace nevoia de finantare a deficitului bugetar cu mentinerea unui control strans al cantitatii de lei de pe piata, astfel incat sa nu alimenteze presiunile de depreciere a cursului, au considerat unii analisti. De altfel, graficul operatiunilor cu titluri de stat pe piata secundara (unde se regasesc si tranzactiile derulate cu BNR, care cere garantarea creditelor de refinantare cu titluri de stat) indica varfuri in fiecare zi de luni.

Astfel de varfuri pot fi identificate pana la inceputul acestei saptamani, desi ultima operatiune repo deschisa (in care BNR a acordat credite de refinantare accesibile tuturor bancilor) s-a derulat in ziua de luni 26 octombrie.

Reducerea RMO la valuta, fara efect pe piata

BNR a surprins bancherii cu decizia de luni de a reduce rezervele minime obligatorii la valuta de la 30% la 25% din pasive, insa efectul asupra pietei a fost redus.

Leul s-a intarit in prima parte a zilei, cotatiile coborand spre 4,2880 lei/euro. O corectie regionala a impins insa euro din nou spre 4,2950 lei in a doua parte a zilei. ING Bank apreciaza ca prin reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ar putea fi eliberate in piata aproximativ 1,4 mld. de euro, insa sumele nu vor fi suficiente pentru acoperirea necesarului de finantare al Ministerului de Finante pe sfarsit de an.

"Un asemenea imprumut nu inseamna mare lucru pentru titlurile de stat din cauza nevoilor de finantare foarte ridicate ale sectorului public. Exista riscuri semnificative si in ceea ce priveste perspectiva scaderilor ratelor de dobanda pentru scadente mai scurte", spune Vlad Muscalu, economist ING Bank. El considera ca fondurile vor fi probabil atrase de Ministerul Finantelor, ceea ce in final va duce la cresterea cantitatii de lei de pe piata.