Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 17.11.2009

1. Doua banci straine au retras capitaluri de doua miliarde euro din Romania. Doua banci straine au retras recent, temporar, capitaluri de doua miliarde de euro din piata romaneasca, ca urmare a imposibilitatii de a investi in plasamente in valuta cu scadenta pe termen scurt, conform unor surse din BNR, citate de Mediafax.

"Bancile-mama nu si-au redus expunerea pe Romania, insa nu au intrumente in care sa investeasca pe termen scurt. Pe masura ce apar oportunitati, bancile-mama le fructifica. Toate bancile straine fac acest lucru, este vorba de managementul contului curent", au declarat surse citate.

Declaratiile au fost facute in contextul in care reprezentantii celor mai mari noua banci straine prezente in Romania se vor intalni, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR si ai Comisiei Europene pentru a discuta evolutia angajamentelor asumate de institutiile bancare.

2. Zi de greva generala la metrou. Angajatii de la Metrorex au intrat marti, in greva generala, pe termen nelimitat, metroul necirculand intre orele 5:00-16:00, dupa ce acestea nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind marirea salariilor pentru 2010. Ca urmare, traficul rutier in Bucuresti era extrem de dificil, circulatia in cartierele Militari, Rahova, Berceni si Pantelimon desfasurandu-se cu greutate.

Incepand cu ora 16:00 metroul a reinceput sa circule, accesul calatorilor fiind permis incepand cu ora 15:50.

Liderul sindicatelor din metrou, Ion Radoi, a declarat la finalul grevei de astazi ca, in cazul in care nu se va ajunge la nicio intelegere pana maine dimineata, greva va continua.

Metrorex estimeaza ca va inregistra pierderi de circa 200.000 de lei (circa 46.000 de euro) pe zi din cauza grevei de la metrou, in conditiile in care intre orele 5 si 16 circula aproximativ 350.000 de calatori. Compania a anuntat ca cei care au abonamente pot solicita despagubiri, fie prin prelungirea valabilitatii cartelelor, fie prin a cere inapoierea banilor.

3. Romania, perceputa ca cea mai corupta tara din UE, fara niciun progres fata de anul trecut. Romania ocupa, in 2009, ultimul loc din Uniunea Europeana in clasamentul Transparency International (TI) din punct de vedere al indicelui de perceptie a coruptiei, la egalitate cu Bulgaria si Grecia, in contextul in care tara noastra nu a inregistrat niciun progres fata de anul precedent.

Romania a ajuns in aceasta situatie dupa ce Bulgaria a crescut de la 3,6 in 2008 la 3,8 in 2009, iar Grecia a scazut de la 4,7 la acelasi 3,8.

La nivel global, din cele 180 de tari si teritorii analizate, Romania se afla pe locul 71, fiind departita de tari precum Ghana, Kuweit, Namibia, Samoa sau Seychelles. Cititi mai mult despre coruptia din Romania pe www.mediafax.ro

4. SUV-ul Duster va fi prezentat la Trofeul Andros, condus de Alain Prost. Dacia a anuntat astazi lansarea noului Duster prin prima participare la Trofeul Andros, acolo unde Alain Prost va pilota un model special modificat pentru acest eveniment.

Cu ocazia acestui eveniment, Dacia dezvaluie numele si liniile modelului Duster, cel de-al saselea model al marcii. Acest vehicul 4x4 robust si fiabil, cu vocatie internationala, va fi destinat clientilor aflati in cautarea unui vehicul offroad pentru uz cotidian la un pret accesibil.

5. Flamingo anunta afaceri in scadere cu 53% pentru T3. Retailerul electroIT Flamingo International (FLA) a inregistrat in trimestrul al treilea o cifra de afaceri consolidata de 81,9 mil. lei (19,1 mil. euro), in scadere cu 53% fata de perioada similara a lui 2008.

Scaderea afacerilor s-a accentuat fata de primul semestru, cand compania inregistrase un declin de 40%. Cea mai mare scadere s-a inregistrat pe partea de distributie (wholesale), unde afacerile Flamingo s-au contractat cu 86%, dupa ce compania si-a vandut divizia de distributie catre Asesoft.

Pe partea de retail, vanzarile au scazut cu 31%, la 71,7 mil. lei.

Compania a reusit sa opereze si reduceri semnificative ale principalelor cheltuieli, economisind circa 3 mil. lei fata de anul trecut pe partea de chirii, dupa ce a inchis mai multe magazine si a redus suprafetele de vanzare ale celor ramase. De asemenea, compania a inregistrat o scadere cu circa 2,5 mil. lei a cheltuielilor salariale fata de trimestrul al treilea din 2008, respectiv 41%.

Cu toate acestea, pierderile au crescut de la 8,45 mil. lei in perioada iulie - septembrie 2008 la 11,38 mil. lei (2,65 mil. euro).