Italienii de la Savini Due, care au o fabrica la Sebes, castiga la export de pe urma deprecierii leului

Autor: Laurentiu Cotu 18.11.2009

Producatorul de mobilier pentru baie Savini Due din judetul Alba estimeaza o crestere de 10% a cifrei de afaceri in acest an, la 11,3 mil. euro in comparatie cu 2008 cand a fost atins un nivel de 10,3 mil. euro.

"Suntem multumiti de rezultatele obtinute pana in momentul de fata, tinand cont de faptul ca atat piata de mobila, cat si cea a constructiilor sunt in scadere cu 20%-30% fata de anul trecut. Cresterea realizata de compania noastra se datoreaza atat comenzilor venite din partea clientilor traditionali, cat si noilor parteneri de afaceri. Evolutia vanzarilor companiei a fost sustinuta si de scaderea monedei nationale, aceasta depreciere influentand pozitiv exporturile", a declarat pentru ZF Transilvania Piersante Savini administratorul companiei.

Romanii isi doresc in continuare locuinte noi

Potrivit reprezentantilor companiei din Sebes, in acest an piata de mobila a urmat un trend descendent dupa cresterile puternice inregistrate in ultimii patru ani, iar criza finaciara a restabilit echilibrul pietei.

"Cred ca piata romaneasca de mobila va fi printre primele care vor iesi din situatia actuala, pentru ca in Romania necesitatea de constructii si de infrastructura exista in continuare. Romanii isi doresc locuinte noi si estimez ca incepand de anul viitor lucrurile vor reveni la normal", a mai spus Savini.

Principalii clienti pe piata romaneasca sunt Ambient, Bricostore, Baumax, Dedeman, Obi, Romstal, Selgros. In plus, Savini Due colaboreaza si cu aproximativ 400 de magazine din tara. "In ceea ce priveste activitatea noastra, criza financiara ne-a determinat sa fim mai precauti in tot ceea ce ne-am propus sa realizam. Asta explica politica de rationalizare a costurilor, o mai mare atentie acordata achizitiei de materiale si materii prime si a creditului acordat clientilor. Nu putem vorbi in acest an de investitii majore, fiindca intentionam sa utilizam la capacitate maxima utilajele existente deja. Strategia noastra de business a constat in limitarea investitiilor chiar si in perioada de dinainte de criza, aspect ce ne-a permis sa mentinem un grad mic de indatorare catre banci sau furnizori", a spus Savini.

Preturi mai mici pentru 90% din produsele din portofoliu

In prezent fabrica Savini Due de la Sebes are o cadenta de productie de aproximativ 8.000 de corpuri de mobilier anual. Potrivit oficialilor companiei, in perioada urmatoare capacitatea de productie a fabricii va creste cu 35%. Spre comparatie, anul trecut compania avea o productie de circa 6.000 de corpuri de mobilier.

"Un aspect important care a favorizat cresterea vanzarilor este si faptul ca am redus preturile pentru aproximativ 90% din produsele noastre, astfel ca in prezent numarul clientilor Savini Due este mai mare. Nu am disponibilizat personal, dimpotriva numarul angajatilor a crescut cu 15 persoane", a mai adaugat Savini.

Compania Savini Due S.R.L. a fost infiintata la sfarsitul anului 2003, avand ca principal domeniu de activitate productia diferitelor tipuri de mobilier.

Compania face parte din grupul Savini, alaturi de firma Savini Italia, cifra de afaceri estimata la nivel de grup pentru acest an fiind de 36 mil. euro. Actionarii companiei Savini Due sunt firma italiana Savini si oamenii de afaceri Savini Alfredo si Savini Piersante.