Lupta pentru preluarea Cadbury se incinge

Autor: Catalina Apostoiu 18.11.2009

Doua firme internationale producatoare de dulciuri sunt in discutii pentru lansarea unei oferte comune pentru producatorul britanic de ciocolata Cadbury, oferta ce ar rivaliza cu cea lansata la inceputul acestei luni de Kraft Foods, scrie The Wall Street Journal.

Compania americana Hershey se afla de mai multe saptamani in discutii preliminare cu producatorul italian de ciocolata Ferrero cu privire la o oferta comuna pentru Cadbury.

Orice oferta ar rivaliza cu oferta nesolicitata in valoare de 10,3 miliarde de lire sterline (11,6 miliarde de euro) lansata de Kraft. Hershey a anuntat ca analizeaza toate optiunile cu privire la Cadbury, dar ca exista sanse ca acestea sa nu duca la un rezultat.

Cadbury a respins oferta venita din partea Kraft Foods. In presa internationala au aparut informatii ca in incercarea de a se apara de aceasta oferta, Cadbury ar putea fuziona cu compania italiana Ferrero.

O fuziune cu Ferrero, producatorul ciocolatei Rocher si al cremei de ciocolata Nutella, ar ajuta Cadbury, care si-ar intari astfel pozitia pe pietele din Germania, Italia si Franta. Cadbury ar putea reduce costurile in cadrul companiei ce ar rezulta in urma fuziunii, aplicand "abordarea sa mai regionala in ceea ce priveste productia".

"Cadbury ar putea fi privita drept o ultima sansa de a se extinde pe plan international de catre Hershey, iar compania simte importantta acestei tranzactii si actioneaza in consecinta", a declarat Christopher Growe, analist in cadrul Stifel Nicolaus.

Hershey, cel mai mare producator de ciocolata din Statele Unite, obtine 14% din veniturile de 5,13 miliarde de dolari din afara pietei americane. Conform Wall Street Journal, Hershey a negociat cu o serie de banci pentru a finanta o eventuala preluare a Cadbury.

Anterior, cotidianul de business Il Sole 24 Ore anunta ca Ferrero si-ar putea uni fortele cu investitori financiari si fonduri de private equity pentru o posibila oferta pentru Cadbury.

Analistii sunt de acord ca este putin probabil ca Hershey sau Ferrero sa poata finanta o preluare a Cadbury pe cont propriu.