Intesa Sanpaolo a redus dobanzile la creditele in lei cu 5 puncte

Autor: Izabela Badarau 18.11.2009

O reducere de cinci puncte procentuale a dobanzilor la creditele de nevoi personale fara garantii in lei, pana la nivelul de 16%, intr-un interval de patru luni, a fost operata de Intesa Sanpaolo Bank, filiala unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Italia, cu ambitii de crestere pe piata locala.

Bancile mici reactioneaza mereu mai rapid la modificarile de dobanda de politica monetara ale Bancii Nationale, fiind mai flexibile si mai agresive in atragerea de noi clienti.

Banca Nationala a redus anul acesta dobanda de politica monetara de la 10,25% la 8%.

Cu toate acestea, rata medie a dobanzilor la creditele noi acordate in lei populatiei a coborat de la 19,07%, nivelul din luna ianuarie, la 17,95%, nivelul din luna august, potrivit ultimului buletin lunar publicat de banca centrala.

Bancile au preluat partial reducerea dobanzii de catre BNR, insa diferenta dintre dobanzile din piata si dobanda-cheie ramane semnificativa, fapt mentionat si de guvernatorul Mugur Isarescu, care le-a cerut public bancherilor recent sa reduca dobanzile.

La creditul Intesa Sanpaolo Bank dobanda de 16% este fixa pe toata perioada de creditare, iar dobanda anuala efectiva (care include toate costurile aferente creditului, inclusiv comisioanele) este de 18,35%. Valoarea creditului poate fi cuprinsa intre 3.000 lei si 30.000 de lei. Venitul minim acceptat de banca pentru acest tip de credit este de 450 de lei, iar gradul maxim de indatorare al solicitantului urca pana la 63%.

"Dupa scaderea dobanzii pentru a doua oara in ultimele 6 luni, oferta Intesa Sanpaolo Bank pentru creditele de nevoi personale este una extrem de competitiva atat ca pricing, cat si din punctul de vedere al procedurilor de acordare efectiva", sustine Alberto Prestopino, director de retail.

Alte doua banci au anuntat credite mai ieftine, insa a fost vorba de credite ipotecare in euro. UniCredit a coborat dobanda la euro la creditele noi pentru locuinte la 7,29% pe an, iar Alpha Bank a venit cu un credit ipotecar nou, la care dobanda la euro este in prezent 7,49% pe an. La creditul Alpha Bank in lei, dobanda este de 14,5% pe an.

Dobanda medie practicata la creditele noi acordate in euro a coborat de la 8,97% la 8,05% in perioada ianuarie-august, potrivit datelor BNR.