20 de ani de capitalism: am castigat o economie, dar politicienii au ramas in urma

Ziarul Financiar 18.11.2009

Epopeea de 20 de ani a capitalismului in Romania a schimbat multe in economie, a modernizat piete si industrii, dar nu a reusit sa duca la aparitia unor jucatori locali destul de puternici macar la nivel regional, daca nu continental.



In 20 de ani de la caderea comunismului, Romania a trecut prin toate: entuziasmul alegerilor, mineriade, privatizare in masa, falimente bancare, improprietarire, prabusire economica pana la limita incapacitatii de plata, experiment fiscal cu cota unica, intrarea in UE, decolarea economiei pana la ritmuri de 9%, aprecierea si deprecierea spectaculoasa a leului, crize politice si, in fine, recesiunea brutala.

Cu toate derapajele si caderile, repornirea a avut loc de fiecare data de pe un palier superior, capitalismul facandu-si loc cu greu in economie, dar sigur: cu fiecare privatizare majora, cu fiecare intrare pe piata a unei multinationale, sectorul privat a devenit mai puternic si mai important in economie.

In Romania au intrat dupa 1998 zeci de miliarde de euro prin achizitii si investitii, care au modernizat industria si serviciile.

Privatizarea Dacia in 1999, evenimentul de resuscitare a industriei auto, a atras investitii ulterioare de miliarde de euro. Alte 3 miliarde de euro au venit din privatizarile din sectorul energetic, in timp ce in sectorul bancar doar vanzarea BCR a adus statului 2,2 mld. euro.

Intrarea Romaniei pe harta retelelor mari de magazine alimentare a insemnat alte investitii de peste 2 mld. euro, iar efervescenta comertului din ultimii ani a adus nu mai putin de 45 de malluri construite de la zero in marile orase in ultimii zece ani, desi inceputul timid a fost de-abia in 1999.

In 2007, chiar in primul an de membra al Uniunii Europene, Romania a ajuns sa aiba un PIB de peste 100 de miliarde de euro, insa PIB/capita a ramas unul dintre cele mai scazute din Europa. Totusi, o jumatate de milion de oameni "adica peste 10% din salariatii din economie - aveau la nivelul lunii octombrie 2008 salarii medii brute de peste 1.000 de euro, de 12 ori mai multi fata de 2004.

Nici aderarea la UE, nici venirea investitorilor straini nu au reusit insa sa modernizeze complet Romania: doar 168 de km de autostrada au fost construiti in 20 de ani, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa mai fie gata 42 km.

Pietele financiare au ramas putin dezvoltate in comparatie cu cele din Europa Centrala si expuse socurilor externe, Bursa nu a reusit sa se consolideze, birocratia stufoasa blocheaza in continuare businessul, alaturi de legislatia ambigua care lasa loc interpretarilor.

Cu precadere sectorul agricol a ramas subdezvoltat, in absenta unei piete transparente care sa incurajeze investitiile in domeniu si sa valorifice mult invocatul potential de contributie la cresterea economica.

Aseara, Gala anuala a ZF a marcat implinirea a 20 de ani de capitalism in Romania. Daca in primii ani de dupa 1990 oamenii politici au detinut controlul total, ulterior mediul de business a devenit din ce in ce mai puternic, reusind sa impuna directia de consolidare a capitalismului.

Cu toate ca nu obisnuieste, Ziarul Financiar a premiat aseara in premiera si trei oameni politici, care au contribuit in opinia ZF la reformarea economiei si a Romaniei.

Petre Roman a fost recompensat pentru ca a fost premierul care a introdus prima lege a societatilor comerciale, in timp ce Calin Popescu-Tariceanu a revolutionat sistemul fiscal prin introducerea cotei unice. Nu in ultimul rand, ZF l-a premiat la fostul presedinte Emil Constantinescu, considerand ca a avut cea mai mare contributie la intrarea Romaniei in NATO si in UE.

1990 Primele alegeri libere din Romania. Se pun bazele capitalismului. Prima liberalizare a preturilor. Prima lege a societatilor comerciale.

1991 Cade Guvernul Roman

1992 Nationalizarea valutei

1993 Apare Caritas, cel mai mare pericol la adresa stabilitatii financiare

1995 Legea privatizarii in masa "Cuponiada"

1996 Prima alternanta la putere: Iliescu pierde, vine Constantinescu. Intrarea pe piata a Metro, inceputul comertului modern

1997 Lansarea programului de lichidare a companiilor cu pierderi. Incep privatizarile din industria cimentului.

1998 Privatizarea Romtelecom cu OTE

1999 Pericol de intrare in incapacitate de plata. Privatizarea BRD, a doua mare banca, cu Societe Generale. Privatizarea Dacia cu Renault.

2000 Prabusirea FNI, amenintarea unei crize bancare. Deschiderea primului mall. Revine Ion Iliescu.

2001 Privatizarea Sidex cu Mittal Steel.

2002 Invitatia de intrare in NATO. Vanzarea Dorna catre Coca-Cola in cea mai mare tranzactie din industria alimentara la acea data.

2003 Garantarea dreptului la proprietate prin Constitutie. Uniunea Europeana elimina vizele pentru romani.

2004 Privatizarea Petrom cu OMV pentru 1,75 mld. euro. Inflatia scade in premiera la o singura cifra. In 1999, Romania avea inflatie de trei cifre. Traian Basescu castiga alegerile.

2005 Cea mai revolutionara masura fiscala: cota unica de impozitare de 16%, introdusa de guvernul Tariceanu. Lansarea leului greu. Vanzarea Connex catre Vodafone pentru 2,5 miliarde de dolari (estimare).

2006 Privatizarea BCR, cea mai mare banca, pentru 3,75 mld. euro platiti de Erste Bank. A fost parafata cea mai mare tranzactie din industria farma: vanzarea Terapia Cluj catre Advent pentru 324 milioane de dolari.

2007 Intrarea in UE. Vanzarea Rompetrol catre Kaz Munai Gaz prin cea mai mare tranzactie din energie, de 1,7 mld. $

2008 Cea mai mare tranzactie imobiliara: Deutsche Bank a investit 340 mil. euro

2009 Cel mai mare imprumut extern al Romaniei: 20 mld. euro. Guvernul Boc este demis in parlament. Apar primele esecuri rasunatoare ale unor afaceri romanesti