TRADUCERI/ Valul intunecat

Autor: Stelian Turlea 19.11.2009
Cum am mai spus in prezentarea colectiei "Bestseller" (nr 474 al Ziarului de Duminica), Editura Paralela 45 nu ofera nicio informatie, cum ar fi fost normal, despre cartile pe care le traduce si autorii lor. Asa ca trebuie sa dai fuga la Google si sa afli ce te-ar putea interesa.
De pilda, in cazul nostru, aflam ca Andrew Gross n-a nascut in 1953, iar inainte de a fi scriitor a lucrat in businessul sportiv, apoi a fost ziarist si a colaborat o vreme cu James Patterson, cel mai bine vandut scriitor de romane politiste din SUA; din 2005 a trecut pe cont propriu. Toate cartile publicate pana acum sub semnatura proprie (trei la numar) au ajuns best-selleruri si au fost traduse in multe tari ale lumii, inclusiv la noi (inaintea romanului de fata, aceeasi editura a mai tradus "Zona albastra"). E pacat, repet, pentru ca toate aceste minime informatii pot constitui o nada in plus pentru cititor si cumparator.
"Valul intunecat" este un amestec de thriller si mistery. Actiunea se petrece in Greenwich, un orasel din Connecticut. O explozie zguduie statia de metrou Grand Central din New York, distrugand trenul in care se afla sotul lui Karen Friedman, Charles, agent de asigurari de succes. Cateva zile mai tarziu, cand inca mai sunt destule cadavre neidentificate, Karen accepta crudul adevar: cel care i-a fost sot vreme de optsprezece ani e mort. Va trebui sa-si duca viata mai departe, singura, sa-si creasca cei doi copii. Numai ca apar doi indivizi necunonoscuti care ii cer o imensa suma de bani pe care le-ar datora-o fostul ei sot si despre care ea habar n-are. De unde sa faca rost de ei? Cam la un an de la moartea barbatului din care n-a fost gasita decat o parte din servieta pe care o purta, femeia descopera cu groaza, intr-un documentar tv, chipul sotului, care inca mai traia dupa explozie si se pierdea in multime. Charles Fiedman disparuse pur si simplu, lasand in urma trecutul.
In aceeasi perioada cu explozia de la New York mai au loc doua stranii accidente, cu autori necunoscuti, in care doi tineri sunt calcati de automobile. Detectivul Ty Hauck reuseste, cu migala, sa stabileasca legaturi intre cele trei evenimente. Si sa descopere fire complicate care o detemina pe biata femeie sa ajunga la concluzia ca n-a stiut, de fapt, nimic despre barbatul langa care a trait atatia ani.
Un barbat implicat in felurite speculatii financiare, cu legaturi cu noii imbogatiti ai Europei de Est, duri si inflexibili, stapanii unor averi colosale: "Averi care creasera echivalentul unei supereconomii, facand ca preturile de pe piata imobiliara sa ramana in crestere, marcile de lux sa prospere, fabricantii de iahturi sa nu-si mai vada capul de treaba, indicii bursieri de pe Wall Street sa ramana la niveluri ridicate. Dezvoltau economii asa cum Fondul Monetar International dezvoltase altadata natiuni intregi: cumparand cu toptanul zacaminte de carbune la Smolensk, campuri de trestie de zahar pentru productia de etanol in Costa Rica, otelarii in Vietnam. Orcium ar fi cazut sortii, ei sfarseau intotdeauna prin a iesi deasupra. Khodoshevsky isi crease cu mainile lui mijlocul suprem de arbitraj! Cel mai protejat posibil, dintre toate fondurile cu capital protejat!" Asemenea oameni - si multi dintre cei care le sunt apropiati - n-au cum sa piarda si nu vor fi niciodata deranjati cu nimic, indiferent daca sunt la originea unor crime oribile. Aceasta este una dintre concluziile lui Andrew Gross. Altele le veti descoperi dvs, cartea fiind un thriller nu-i putem dezvalui actiunea si deznodamantul. O carte despre care Joseph Finder scria in New York Times ca "decoleaza ca o racheta si nu-si inceteaza vibratiile pana la final."
Cel mai cumplit, dupa ce inchizi cartea citita, este gandul ca, in lumea de azi, se intampla des asemenea orori, ba chiar mult mai mari, si in care mai niciodata nu se ajunge la faptasi.

O carte bine scrisa, bine tradusa si care se citeste dintr-o rasuflare.