EVENIMENT EDITORIAL/ Istoria presei romanesti

Autor: Stelian Turlea 19.11.2009
Patru volume de "Istoria presei romanesti de la inceputuri pana in prezent. Dictionar cronologic (1790-2007)"* reprezinta, fara niciun dubiu, o lucrare de referinta si, prin urmare, un eveniment editorial. Facem cuvenita prezentare, chiar daca cu ceva intarziere.
Ion Hangiu se ocupa de istoria presei romanesti de mai bine de o jumatate de secol, s-ar putea spune ca este un as, unul dintre putinii in materie. In urma cu patruzeci de ani, in 1968, tiparea prima editie a unei substantiale si necesare lucrari in care erau adunate articole-program de ziare si reviste, fragmente de articole si studii critice cu caracter programatic, note redactionale, bilanturi anuale, cincinale, decenale, scrisori, acte etc "care sa vina in sprijinul tuturor celor interesati de cunoasterea textelor principale ale istoriei presei literare romanesti. " Modelul urmat, marturisea atunci autorul, fusese catalogul alfabetic (1820-1906) elaborat de Nerva Hodos si Al.Sadi-Ionescu in 1913, publicat sub auspiciile Academiei Romane, lucrare fundamentala, mult imbunatatita.
In varsta, astazi, de peste 84 de ani, Ion Hangiu si-a legat numele de cateva instrumente de lucru de referinta pentru cunoasterea fenomenului literar romanesc: cum spuneam, doua volume masive despre "Presa literara romaneasca"(1968), "Reviste si curente in evolutia literaturii romane" (1968), dar si un "Dictionar al presei literare romanesti" (doua editii, 1987 si 1996), "Panorama presei romanesti contemporane" (2006), precum si sute de articole pe teme culturale, portrete si evocari, numeroase prefete si lucrari cu caracter didactic.
Cele patru volume aparute la Editura Comunicare.ro nu sunt doar o retiparire a editiilor din 1968 si 2006, ci s-ar putea spune ca alcatuiesc o carte noua prin abundenta informatiilor noi si a abordarii. Sunt incluse articolele-program ale unor publicatii aparute in Romania si in afara granitelor actuale ale tarii care vad lumina tiparului pentru prima data. Primele trei volume au fost completate cu aproximativ 300 de publicatii, in special multe din perioada interbelica, reprezentand ideologii de dreapta, a caror mentionare era interzisa de cenzura comunista. Volumul IV cuprinde peste 1000 de publicatii. Volumele II, III, si IV contin, fiecare, cate o addenda in care au fost incluse articole diverse, fara caracter programatic, acte si documente istorice importante.
Ce se desprinde din "Dictionarul cronologic"? Intai de toate, faptul ca anumite obsesii actuale au fost ale presei romanesti dintotdeauna. De pilda, faptul ca am fi (sau am fi fost) minimalizati. In al doilea rand, din ultimul volum cu deosebire reiese explozia titlurilor de dupa 1989, fenomenul ziarelor de partid, resurectia provinciei, dar si suflul scurt al multor publicatii. In al treilea rand, merita atentie marturisirea autorului: "Trebuie sa va mnarturisesc ca aceste carti nu le scriu numai pentru contemporani, ci, mai ales, pentru generatiile viitoare. Am si spus intr-o prefata ca las mostenire generatiilor viitoare aceste lucrari pentru ca oamenii politici sa stie ce a insemnta istoria poporului roman si ce a insemnat presa romaneasca, considerata drept a patra putere in stat."
Prin urmare, o lucrare necesara, chiar daca, surprinzator, neexhaustiva. Voi da exemple pe care le cunosc din experienta jurnalistica proprie. Lipsesc dintre ziarele de dupa 1990 "Meridian" (primul ziar romanesc care semana ca structura cu cotidianele occidentale, aparut din iulie 1992 pana in vara lui 1994) si "Jurnal international"(1991-1992); cu siguranta mai sunt si altele. Lipsesc, de asemenea, suplimente culturale importante (sa nu fi fost incluse pentru ca nu au fost difuzate decat cu publicatia mama?) Voi mentiona doua: "LAI" (tiparit de "Cotidianul", condus de Dan C. Mihailescu) si... "Ziarul de duminica", suplimentul "Ziarului financiar", care apare neintrerupt (nu conteaza suportul) din mai 2000!

*) I.Hangiu - "Presa romaneasca de la inceputuri pana in prezent. Dictionar cronologic 1790-2007". Vol I: 18 februarie 1790 - decembrie 1916; vol. II: 3 ianuarie 1917 - decembrie 1944; vol. III: 1 ianuarie 1945 - 21 decembrie 1989; vol. IV: 22 decembrie 1989 - 2007. Editura Comunicare.ro