Fondurile de private equity investesc acolo unde inca se mai invart banii

Autor: Roxana Pricop 19.11.2009

Productia si retailul de alimente au atras investitii de aproape 400 de milioane de euro din partea fondurilor de private equity in acest an, sectoare considerate adevarate generatoare de cash si mai putin riscante.

Saptamana aceasta fondul de private equity Enterprise Investors a cumparat retailerul cu discount local Profi, platind 66 de milioane de euro.

"Retailul este o piata mai putin ciclica si implicit mai putin afectata de criza. Daca in 2007, cand am marcat exitul din retailerul Artima, evolutia pietei de real estate facea foarte dificila extinderea operatiunilor in retail, astazi, conditiile de piata s-au schimbat. In prezent, putem profita de oportunitati la preturi mai mici decat in urma cu doi ani", a spus Cristian Nacu, partener la compania poloneza Enterprise Investors.

Pe piata locala, Enterprise Investors este la a doua investitie in sectorul distributiei de alimente, dupa ce in urma cu doi ani si-a vandut participatia la operatorul Artima catre Carrefour. Fondul si-a multiplicat de trei ori banii investiti, profit sperat si pentru recenta investitie in Profi.

Anul acesta, sectorul alimentar a luat locul constructiilor pe radarul fondurilor de investitii, in principal datorita faptului ca a fost mai putin afectat de criza si ca, in conditiile inghetarii creditarii si a absentei lichiditatilor din piata, afacerile generatoare de cash sunt tot mai pretuite de investitori. Achizitia celui mai mare producator de bere Ab InBev, prezent si pe piata locala prin marcile Bergenbier si Stella Artois, de catre fondul de private equity CVC in schimbul a 1,5 miliarde de euro a fost cea mai mare tranzactie in care a fost implicat un fond in regiunea Europei Centrale si de Est in 2009. Indirect, investitia fondului CVC in operatiunile locale este estimata la 300 mil. euro. "Fondurile de private equity se uita la domenii care le sunt familiare, pe care le cunosc si in care au mai investit. Conditiile de piata din momentul de fata nu sunt favorabile unor pariuri riscante facute pe teren necunoscut", a explicat Ioana Filipescu, managing director la banca de investitii Raiffeisen Investment Romania.

Revin in industria alimentara

Reintoarcerea fondurilor de investitii spre sectorul alimentar, dupa ani la rand in care constructiile si serviciile financiare au atras cele mai consistente investitii, aminteste de inceputurile investitiilor de private equity pe piata locala. De exemplu, la mijlocul anilor nouazeci, fondul Advent si-a facut intrarea pe piata locala prin achizitia unui producator regional de bere. Ulterior, Advent si-a multiplicat de peste patru ori investitia la vanzarea Brewery Holdings catre Brau Union.