Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 19.11.2009

1. Finantele cer inca 500 mil. euro de la banci. Ministerul Finantelor va lansa joia viitoare o emisiune de titluri de stat in euro, cu maturitate de un an, prin care intentioneaza sa atraga de la bancile locale 500 milioane de euro, dupa ce acum trei saptamani a imprumutat 793 milioane euro prin obligatiuni pe trei ani.

2. ZF publica Topul celor mai valoroase companii - 100 de jucatori de 55,7 miliarde de euro. Ziarul Financiar a publicat astazi a patra editie a topului celor mai valoroase companii din Romania. Petrom, Orange si Fondul Proprietatea sunt pe podium.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, si Orange, cel mai mare operator de telecomunicatii, se mentin pe primele doua pozitii in topul celor mai valoroase companii din Romania in 2009, dar fiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut, potrivit topului celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicat de Ziarul Financiar, in colaborare cu casa de investitii Capital Partners. Fondul Proprietatea ocupa pozitia a treia.

Valoarea cumulata a companiilor din top 100 este cu circa 14 miliarde de euro sub nivelul consemnat in editia de anul trecut, iar fata de 2007 scaderea este de circa 40 de miliarde de euro, adica exact atat cat valorau in urma cu doi ani primele opt clasate din acest top.

Valoarea cumulata a celor 100 de companii este de 55,7 miliarde de euro.

3. FMI: Cele mai importante noua banci prezente pe piata romaneasca si-au reinnoit angajamentul de mentinere a expunerii pe Romania. Bancile straine prezente in Romania ale caror expuneri au scazut sub nivelul agreat si-au luat angajamentul de a completa acest decalaj, insa toate cele noua institutii de credit au sustinut ca este nevoie de instrumente adecvate de investitii in piata, potrivit FMI.

Primele noua banci straine s-au intalnit miercuri la Bruxelles cu reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene, Bancii Nationale a Romaniei, BERD, Banca Mondiala si BEI pentru a discuta evolutia expunerii acestora pe piata din Romania.

4. CE a initiat o investigatie aprofundata privind garantia de stat de 49,6 mil. euro pentru Oltchim. Comisia Europeana (CE) a initiat o investigatie aprofundata privind garantia de stat de 49,6 milioane euro pentru Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), intrucat are indoieli ca masura este justificata si vrea sa verifice daca societatea se afla in dificultate inainte de inceperea crizei economice.

"Comisia are indoieli referitoare la conformitatea garantiei de stat, care urmeaza a fi emisa in cadrul unei scheme de ajutor existente (...) In special, Comisia doreste sa verifice daca Oltchim se afla deja in dificultate inainte de actuala criza financiara si economica - situatie in care nu ar mai fi eligibila pentru ajutorul acordat in temeiul Cadrului temporar)", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

5. FMI atentioneaza: intarzierea adoptarii unui buget credibil ar putea amana primirea urmatoarei transe. Intarzierea adoptarii unui buget credibil creeaza posibilitatea intarzierii urmatoarei transe de la FMI si primirea acesteia concomitent cu transa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor, a declarat joi reprezentul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Intrebat daca exista posibilitatea primirii transelor trei si patru concomitent, Lybek a raspuns ca este foarte posibil, avand in vedere ca o misiune de evaluare a Fondului Monetar International pentru acordarea transei a patra este programat sa vina in Romania la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie.