Analiza Gandul. 1.400 de festivaluri in 4 luni. 90% organizate din bani publici

Ziarul Financiar 19.11.2009

In lipsa salariilor si a pensiilor, autoritatile dau in continuare poporului festivaluri, petreceri campenesti, spectacole si baluri. Cam 400 pe luna, in toata tara, conform unei analize Gandul.

Procentul evenimentelor cultural-artistice, din septembrie si octombrie, organizate cu fonduri de la bugetul de stat este covarsitor - peste 90%. Ministerul Turismului a publicat, din nou, pe site-ul sau, "calendarul evenimentelor pentru turisti" si, la fel ca in cazul lunilor trecute, si in ultima perioada numarul festivalurilor, al balciurilor, zilelor comunelor si satelor si al spectacolelor de tot felul se apropie de 400 atat in septembrie, cat si in octombrie. Concret, din 371 de manifestari care au avut loc, in septembrie, in toata tara doar 2,96% au fost sponsorizate de organizatii patronale, fundatii sau societati turistice. Restul de 97,04% au fost organizate din bugetul primariilor, al consiliilor locale si judetene.

Aceeasi situatie s-a inregistrat si in octombrie, cand din banii publici autoritatile au organizat 94,29% din cele 350 de evenimente care s-au tinut in toate zonele tarii, doar 5,71% dintre ele fiind organizate cu sprijin de la sponsori.

Despre cele 1.400 de festivaluri organizate in doar 4 luni si cati kilometri au alergat candidatii sa le prinda cititi pe www.gandul.info.