Confruntarea dintre Basescu, Geoana si Antonescu s-a incheiat. Cititi aici cele mai importante subiecte abordate. Cine credeti ca a fost cel mai bun candidat ? Comentati aici

Ziarul Financiar 20.11.2009

21.09 Care este cea mai frumoasa fapta pe care au facut-o in viata lor?
Mircea Geoana: " Nu am dat-o pe soacra-mea afara din casa"
Crin Antonescu: "N-am parasit pe nimeni cu care am plecat impreuna"
Traian Basescu: "Mi-a placut sa botez un tigan, un om caruia i-a luat apa casa. Am avut un secund, Ionescu, care a murit. Copilul avea religie musulmana. Mama a venit sa-mi ceara sa-i botez copilul. Si am crestinat un copil musulman

21.02 ATRIBUTIILE PRESEDINTELUI
Traian Basescu: "Trebuie sa ramana asa cum sunt. Trebuie sa fie revizuite relatiile intre institutii. Constitutia trebuie sa clarifice si articolele care in substanta lor sunt bune. Clarificarea relatiei Presedinte - Parlament, caci Parlamentul poate suspenda Presedintele fara nicio consecinta".
Mircea Geoana: "Inainte sa modificam Constitutia dupa cheful unui Presedinte, trebuie mai intai sa vedem unde sunt probleme. Ma lasa rece daca Presedintele are mai multa putere decat Parlamentul, ma intereseze relatia ca intre institutii sa functioneze".
Crin Antonescu: "Constitutie avem. Ne mai trebuie Presedinte"

20:58 Despre criza economica

Crin Antonescu: Statul nu a rezolvat problema economiei decat atunci cand a lasat economia vie sa se descurce. Cota unica trebuie sa ramana. Propuneri: aborgarea impozitului forfetar, reducerea cotei unice la 10%, reducerea TVA pana la 15%, descentralizare, debirocratizare si 12 ministere.

Traian Basescu: "Economia va trece pe crestere economica. Reducerea fiscalitatii nu este in acordul cu Fondul. Avem obligatia sa mentinem parametrii economici: cota unica si TVA."

Mircea Geoana: "Obiectivul meu este un obiectiv anticriza autentic. Noul guvern sa reporneasca creditarea pentru sistemul privat. Va trebui sa intelegem ca acest tip de laissez-faire economic nu isi mai are locul. Poate in jurul CEC-ului vom recupera o parte din sistemul bancar".

Traian Basescu: "D-l Geoana si d-l Antonescu au declarat ca respecta acordul cu FMI. Domnul Antonescu vorbeste de reducerea TVA si cota unica, domnul Geoana vorbeste de subventionarea dobanzii. De unde bani?"

Antonescu: "Nu m-am angajat niciodata sa respect pe care d-stra si domnul Geoana l-ati incheiat, prin care lasati romanilor mostenire o imensa datorie. Nu am semnat in Parlament decat un document prin care lasam Guvernul sa aprobe un buget ca sa respectam deficitul"

Geoana: "Lasati-ma pe mine!Lasati-ma pe mine! Am o cifra!
Antonescu: "Spuneti toate cifrele din lume!

Geoana sustine ca deficitul bugetar ar ajunge la 14%.
Basescu: "Va informez ca ati votat in Parlament acordul cu Fondul. Ah, nu erati acolo", i-a spus lui Crin Antonescu.

20:48 Despre GUVERN - care formula guvernamentala i-ar ajuta cel mai mult sa-si puna in practica viziunea

Mircea Geoana: "Nu ascund o preferinta pentru o alianta cu PNL. O majoritate cu PNL, un Guvern solid, competent."

Crin Antonescu: " Omul pe care l-am adus in discutia publica si va fi premier este primarul Sibiului Klaus Iohannis. Formula guvernamentala o voi discuta dupa alegeri. Oricine doreste sa intre intr-un guvern condus de un independent"

Traian Basescu: "2 conditii trebuie sa indeplineasca un Guvern. Una este insa obligatorie: sa nu fie rezultatul unei intelegeri facute la GRIVCO. Este esential sa fie un guvern necontrolat de Patriciu, Vantu, Vanghelie, Iliescu. Partidul cu cel mai mare numar de parlamentari va da prim-ministrul. Primul-ministru sa nu fie necontrolat, sa nu ceara consultatii la telefon «Pot sa, de ce aa?»". Geoana intervine: "Ascultati telefoanele?". Basescu: "Am vrut sa vorbesc cu dumneavoastra. V-am cautat doua ore. Erati cu Vantu"

20:35 Despre problema agriculturii

Crin Antonescu a criticat activitatea PSD in domeniul agriculturii, in perioada in care formatiunea politica a fost la guvernare.

Mircea Geoana: Avem ca prioritate asigurarea subventiilor pentru agricultorii romani. Trebuie sa gasim o solutie sa eliminam intermediarii, samsarii. Va trebui sa incurajam creditul agricol. Nu poti sa investesti in agricultura cu 18% rata a dobanzii.

Traian Basescu: Avem cateva prioritati: depozite regionale pentru produse agricole. Avem nevoie de un sistem de valorificare a productiei agricole chiar la sate.

20:28 Despre problema Sanatatii

Mircea Geoana: Sa generalizam sistem SMURD in localitatilee cu peste 2.000 de persoane. Cred ca lectia cu gripa porcina impune crearea unei companii farmaceutice nationale, pentru a face medicamente mai ieftine.

Traian Basescu: Eu am avut de unde sa invat, pentru ca am avut raportul comisiei prezidentiale. Ne trebuie asigurari private de sanatate pe modelul sistemului de pensii

Crin Antonescu: Am propus 6% din buget pentru Sanatate, pentru a nu face din romani victimele sistemul de sanatate. Siguranta pacientului trebuie sa devina un drept, nu o sansa, nu o loterie.

20.26 Despre Politica Externa

Mircea Geoana: "In acest an lumea se reaseaza. Romania pare sa fie mai vulnerabila si periferica in lume. Nu cred ca putem alege axe si sa cream aliati de 2 categorii. Nu trebuie sa folosim politica externa ca un prilej pentru a face fotografii cu Obama si Medvedev, ci pentru a aduce investitii".

Crin Antonescu: "Politica externa are nevoie de un plus de personalitate. Ca presedinte al Romaniei nu o sa iau o decizie importante fara a consulta partidele politice, opinia publica."

Traian Basescu: "Cinci parteneriate s-au realizat in mandatul meu, sinergia Marii Negre, Nabucco. Le-am promis romanilor modificare legii cetateniei. S-a facut. Le-am promis mai multe consulate. S-a facut. Cineva spunea ca suntem izolati. Am facut 196 de vizite si primiri de sefi de stat. 122 de intalniri bilaterale in Romania si in afara. Negocieri cu 25 de state pentru intrarea in UE. Si este pentru prima data cand in ultimii 20 de ani un presedinte rus a venit in Romania. A fost in mandatul meu."

20:20 Intrebarea moderatorului Robert Turcescu pentru cei trei candidati: "Va rog sa numiti un personaj public pe care-l considerati un model de moralitate". Raspunsurile: Traian Basescu: Sotia mea. Mircea Geoana: Parintele Daniel. Crin Antonescu: Tudor Chirila.

Candidatii dezbat problema educatiei

20:12 Mircea Geoana: Problema este ca sistemul de educatie e inegal si doar 5% dintre elevii din mediul rural ajung la facutate. Loc de munca pentru tanarul absolvent. Acesta este criteriul de performanta pe care trebuie sa-l cerem educatiei. 20:10 Traian Basescu: Eduatia trebuie sa fie tratata ca prioritate majora. Trebuie sa trecem de la un sistem de educatie bazat pe memorare la sistemul de educatie bazat pe competente 20:04 Mircea Geoana: "De 20 de ani reformam si reformam. Numai Legea Educatiei a fost modificata de 114 ori. A lipsit o dezbatere despre modelul de societate si despre. modelul de capitalism. Am modificat mereu forma fara sa ne gandim la fond. Rolul meu ca presedinte este sa asigur ca avem un consens national si abia dupa aceea vom face a treia generatie de reforma in aceasta tara."

20.03 Despre Reforma Statului

Mircea Geoana: "De 20 de ani reformam si reformam. Numai Legea Educatiei a fost modificata de 114 ori. A lipsit o dezbatere despre modelul de societate si despre. modelul de capitalism. Am modificat mereu forma fara sa ne gandim la fond. Rolul meu ca presedinte este sa asigur ca avem un consens national si abia dupa aceea vom face a treia generatie de reforma in aceasta tara."

Crin Antonescu: "Romania nu a reusit prin fortele sale nicio reforma. Integrarea in NATO, in UE au fost realizate sub privirile acestora. Esecul reformelor a fost mascat si transmis. Ereditatea reformelor esuate este crunta. Este necesar sa avem un presedinte care sa aiba forta. Trebuie sa fie un om care sa simta, care sa simta ca toti romani sunt compatriotii lui".

Traian Basescu: "Presedintele Romaniei trebuie sa fie catalizatorul procesului de reformare si nu sa-l insoteasca discret. Imediat dupa esecul procesului de suspendare din 2007, din mai 2007, m-am dus in fata Parlamentului si am vorbit de nevoia reformarii statului roman incepand cu clasa politica. Spuneam ca avem nevoie de vot uninominal, de Parlament unicameral si mai putini parlamentari. Nu putem taia agentii guvernamentale si noi, politicienii, sa ramanem o povara. Din acest motiv am propus romanilor referendumul din 22 decembrie. Dar numai reforma aparatului bugetar si reforma Parlamentului ca miez al sistemului politic nu este suficient. Trebuie continuate reformele in Sanatate, Educatie, Agricultura. Iar satul, atentie, este marea noastra rezerva de productivitate."

19.53 Fiecare candidat va extrage dintr-o urna una dintre cele 9 teme scrise pe biletele.

19.52 Traian Basescu spre Crin Antonescu. "Vreau sa-i spun ca alegerile nu se castiga prin minciuni", ii spune presedintele, aratand expertiza in cazul flotei. Basescu il intreaba daca a sustinut ideea lui Tariceanu de a retrage trupele din Irak. Basescu ii arata o scrisoare pe care Antonescu i-a trimis-o in calitate de parlamentar prin care ii solicita sa sustina retragerea trupelor din Irak.

19:46
Crin Antonescu: "Domnule Basescu, in Romania lucrurile sunt bune, familia o duce bine si fratele dumnevoastra, doamna Udrea, domnul Cocos o duce bine. Este o realitate ca cine are o ruda o duce bine. Sunt oameni care au o sansa. Nu ati participat la disparitia flotei romanesti. Vroiam doar sa va asigur ca acesti oameni o duc bine, v-ati tinut promisiunile in 2004". Replica lui Basescu: "Daca sunteti cinstit, va rog sa cititi finalul acestei expertize care se afla la instanta. Expertiza de 500 de pagini in cazul flotei. Numai partea cu rosu ca am vrut sa va aduc. Este dosar privitor la minciuna dumneavoastra. Vreau sa-i spun domnului Antonescu ca nu se castiga mintind".

19:42 Traian Basescu i-a replicat lui Crin Antonescu la aluzia acestuia despre cazul Hayssam: "Bine ca nu ma intrebati de Hayssam, ca raspundea Geoana!"

19:36 Mircea Geoana i-a reprosat lui Traian Basescu ca, desi a castigat in 2004 cu sloganul "Sa traiti bine" iar in urmatorii ani a avut majoritatea parlamentara, romanii in prezent nu traiesc bine. Replica lui Traian Basescu a venit sub forma unor comparatii intre salariile si pensiile din prezent, fata de sfarsitul guvernararii PSD.

19:32 Basescu catre Geoana: Constat ca nu aveti forta sa recunoasteti ca ati daramat guvernul Boc din interese electorale, facand un rau tarii

19: 28: Intrebarea lui Crin Antonescu pentru Mircea Geoana: "Care este salariul lunar al lui Ionut Costea, director Eximbank?". Raspunsul lui Mircea Geoana: "Care este motivul pentru care ati intrat in coalitie alaturi de PSD?" Crin: "ratiunea este un bine public, un guvern Iohannis ar fi fost un bine public la care v-ati alaturat. Sa va dau eu raspunsul cu Eximbank: 20.760 de euro pe luna fara sporuri

19:24 Intrebarea adresata de Mircea Geoana lui Crin Antonescu: "Care este programul economic al PNL? Poate nu cu cifre dar cu ax central?". Raspunsul lui Crin Antonescu:
e nevoie de un guvern in a carui alcatuire joaca un rol constituional important, dar e foarte important sa avem un guvern competent. Am o viziune liberala, nu pentru ca as continua sa am o legatura nefireasca cu PNL dupa ce devin presedinte, dar pentru ca dintr-o astfel de criza nu se poate iesi decat dezlegand fortele vii ale economiei"

19:20 Incepe runda de intrebari unul-la-unul pe care si le adreseaza candidatii

19:12 Discursul lui Traian Basescu: "Multumesc romanilor pentru ca timp de 5 ani m-au sustinut si in decembrie 2004 mi-au acordat cel mai mare privilegiu care poate fi acordat unui cetatean al unei tari, acela de a fi presedintele ei. A fost un mandat cu realizari si impliniri cu greseli, dar nu au fost greselile intentionate: nu avem satisfactia condamnarilor marilor corupti. Responsabil de privilegiul pe care romanii mi l-au acordat desemnandu-ma, am pus toata energia in slujba obiectivelor pe care le-am propus in campania din 2004 si le-am transformat in realitate"

19:07 Discursul de 5 minute al lui Crin Antonescu: "Nu sunt un ambitios. Nu imi doresc sa ating varful carierei politice la Cotroceni. De 20 de ani si probabil si in seara asta vom auzi cifre si angajamente. E momentul sa lasam cifrele si sa spunem adevarul.

19:03 Liderul PSD, Mircea Geoana, a inceput discursul de cinci minute alocat fiecarui candidat care participa la dezbatere: "Voi aduce idei proaspete de management guvernamental. Legenda Mesterului Manole trebuie sa inceteze sa opereze in Romania. Am o personalitate care uneste oamenii", a declarat Geoana, in discursul de inceput

18:52 Mircea Geoana, liderul PSD, a ajuns la Parlament

18:40 Traian Basescu si Crin Antonescu au ajuns la Parlament. Traian Basescu a venit insotit de Maria si Elena Basescu.

17:30 Stafful de campanie al candidatilor la prezidentiale au inceput sa isi faca aparitia la sala Bratianu de la Palatul Parlamentului unde in aproximativ o ora si jumatate va incepe dezbaterea intre Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu. Primii care au pus stapinirea pe sala au fost oamenii lui Traian Basescu, intre care consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, imbracat lejer in jeans si pullover albastru. De partea liberalilor au venit pina acum deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu, cu cravata galbena, si fost prefect al Capitalei Catalin Deaconescu.Dezbaterea va incepe la 19.00 si va fi moderata de Robert Turcescu. Este prima confruntare intre primii trei clasati in sondajele de opinie in aceasta campanie. Primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc duminica,

16:55 Intr-o confruntare tv, Kelemen si Oprescu au protestat din nou fata de neinvitarea la dezbaterea IPP
Candidatul UDMR la Presedintie, Kelemen Hunor, si candidatul independent Sorin Oprescu au protestat, vineri, intr-o confruntare televizata, fata de neinvitarea lor la dezbaterea la care participa Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu, care se va desfasura la Palatul Parlamentului.

16.30 La Palatul Parlamentului se fac ultimele pregatiri pentru dezbaterea de la ora 19. Desi nu a fost invitat, Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca va veni.

16.00 Sebastian Lazaroiu PSD vrea sa dinamiteze confruntarea, sper sa nu dea foc Parlamentului pana la ora 19.00
Sebastian Lazaroiu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca PSD, aflat in spatele lui Kelemen Hunor, incearca sa dinamiteze confruntarea in trei anuntata pentru vineri seara, el spunand ca spera ca social-democratii sa nu dea foc Parlamentului pana la ora 19.00, iar dezbaterea sa poata avea, totusi, loc.
El a mentionat ca PSD se afla in spatele lui Kelemen Hunor, care a acuzat, vineri, IPP si PDL ca au actionat "mana in mana" pentru a bloca participarea sa la confruntarea dintre Basescu, Geoana si Antonescu, programata pentru ora 19.00, la Parlament.