Cesiro Sighisoara vinde catre IKEA cesti si farfurii de 7,5 mil. €

Autor: Laurentiu Cotu 22.11.2009

Compania Cesiro din Sighisoara, judetul Mures, producator local de articole din faianta pentru menaj si unul dintre furnizorii concernului suedez IKEA, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 16,5 mil. euro, in scadere cu 20% fata de anul trecut.

"Vanzarile companiei noastre sunt afectate in continuare de criza economica, dupa ce in prima parte a anului s-au redus livrarile in special in tarile din Europa de Vest. Un lucru imbucurator pentru noi este ca incepand din vara comenzile pentru concernul IKEA, unul dintre principalii clienti ai Cesiro, sunt in crestere", a declarat Delia Iliescu, directorul economic al Cesiro.

Ponderea vanzarilor catre IKEA reprezinta in momentul de fata 45% din totalul cifrei de afaceri a companiei, Cesiro producand pentru grupul suedez diverse modele de cesti, farfurii, boluri si alte obiecte pentru decor.

"Pentru acest an nu avem planificate investitii majore din cauza conjuncturii economice actuale. Efectele crizei asupra companiei noastre se resimt in special pe plan financiar, deoarece majoritatea clientilor au prelungit termenul de plata pentru durata medie de recuperare a creantelor de la 60 la 90 de zile. Bancile nu mai au disponibilitate de finantare pentru companiile de productie, acordand credite foarte greu", spune Delia Iliescu.

Compania a investit anul trecut aproximativ 500.000 de euro in tehnologie, dupa ce in 2007 650.000 de euro au fost investiti in utilaje si modernizari. La nivel national produsele Cesiro sunt distribuite prin firma Cesiro House All SRL catre principalele lanturi de supermarketuri si catre clientii mai mici traditionali. Cesiro produce in principal cesti, farfurii, boluri si alte obiecte pentru decor.

"Producem aproximativ 1.300 de tone de articole din faianta pentru menaj pe luna, ceea ce inseamna aproximativ 80.000 de cesti si 80.000 de farfurii pe zi. Anul trecut am realizat o capacitate totala de 15.187 de tone, iar in acest an speram sa realizam 80% din productia din 2008", a spus Delia Iliescu.

Infiintata in anul 1957 sub numele de Combinatul de Faianta si Sticlarie din Sighisoara, firma a fost divizata in anul 1990 prin constituirea a trei societati comerciale: Cesiro, Stimet si Artfil, stragia de dezvoltare fiind cresterea continua a exporturilor.

Cesiro are 1.174 de angajati, principalii sai concurenti pe piata externa fiind din Spania, Italia, Turcia si China, iar pe piata interna concurentii companiei sunt Mondial Lugoj sau Ceramica Iasi.