Plecarea directorului executiv nu ar fi o „paguba” pentru AIG

Autor: Cristina Rosca 22.11.2009

Directorul executiv al American International Group (AIG), cunoscut pentru modul dur in care vorbeste, a amenintat in mai multe randuri ca isi da demisia, insa gigantul din domeniul asigurarilor, care da semne de viata dupa ce anul trecut a fost de mai multe ori in pragul falimentului, s-ar putea descurca si fara el, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Robert Benmosche a amenintat ca o sa isi dea demisia din cadrul AIG in parte din cauza ca nu ii poate plati pe angajati atat cat si-ar dori, potrivit The Wall Street Journal.

AIG a refuzat sa comenteze, insa intr-o scrisoare adresata angajatilor Benmosche a spus ca el lucreaza continuu pentru a "depasi obstacolele privind plata de bonusuri care stau in calea restaurarii valorii AIG". El a mai spus ca este "profund devotat" incercarii de a scoate compania mai puternica din aceasta criza. Din pozitia de destinatar al unor fonduri guvernamentale de 180 mld. dolari (120 mld. euro), AIG a intrat in vizorul lui Kenneth Feinberg, omul pe care administratia Obama l-a desemnat sa supravegheze salariile acordate de institutiile care au primit bani de la stat. Benmosche s-a impotrivit restrictiilor impuse de Feinberg in ceea ce priveste sistemul de plati.

Daca insa el se hotaraste sa isi puna in aplicare amenintarile, nu ar fi o situatie tragica pentru companie, spun analistii. Benmoshe se afla in cadrul companiei de asigurari de doar trei luni. Aceasta nu este o perioada suficient de lunga pentru ca el sa devina de neinlocuit. Mai mult, Wall Street-ul este plin de executivi competenti care isi cauta un loc de munca. "Pierderea unui director executiv nu va fi semnificativa pentru AIG", a spus Sean Egan, directorul agentiei de rating Egan-Jones Ratings din Haverford, Pennsylvania. "Exista multi alti oameni care i-ar putea lua locul."

Problema care sta la baza conflictului dintre Benmosche si Feinberg este aceea ca firmele care se bazeaza pe sprijinul guvernului pentru a se mentine pe piata trebuie sa plateasca salarii si bonusuri mai mici decat competitorii care au refuzat ajutorul. Feinberg a redus pachetele salariale ale celor mai bine platiti 25 de angajati in cadrul companiilor care au primit ajutoare de la stat si impune o serie de reguli care sa reglementeze sistemul de salarizare pentru urmatorii 75.

Pentru AIG in special, Feinberg a promis sa limiteze bonusurile angajatilor diviziei de produse financiare a companiei, care au primit la inceputul acestui an sume masive de bani care au starnit mania contribuabililor cu banii carora asiguratorul a reusit sa evite falimentul. AIG ar urma sa plateasca in martie 2010 bonusuri in valoare de 198 mil. dolari (133 mil. dolari) angajatilor diviziei de produse financiare.

"Sunt multe persoane calificate care si-ar dori sa lucreze in cadrul AIG", a spus Bill Fitzpatrick, analist in cadrul Optique Capital Management din Milwaukee, Wisconsin.