Patriciu: Daca din sutele de universitati romanesti niciuna nu este in top 500 din lume, atunci invatamantul e o gluma

Autor: Roxana Petrescu 22.11.2009

Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, care a devenit dupa vanzarea grupului cel mai bogat om din Romania, crede ca economia nationala are sanse de a reveni pe plus in 2010, numai in anumite conditii.

In ochii omului de afaceri, votat de catre cititorii ZF ca fiind cel mai mare capitalist al Romaniei din ultimii 20 de ani, greseala capitala a acestei perioade a fost separarea intre mediul de business si cel politic.

"Un print moldovean inventa un animal fantastic: strutocamila. Multi eram strutocamile acum 20 de ani. Ne doream sa se schimbe ceva si pentru asta, mult mai tineri si entuziasti, faceam si politica, si afaceri. Dupa care unii au ramas doar struti si s-au facut politicieni si altii ne-am urmat destinul de camila. Si in 20 de ani nu am facut decat sa punem garduri intre struti si camile. Oamenii politici isi baga capul in nisip, iar camilele calca desertul sperand in oaze care sa nu fie doar fantasme. Aceasta cred ca a fost cea mai mare greseala a primilor 20 de ani de capitalism", este de parere miliardarul.

Potrivit acestuia prin separarea intre mediul de business si cel politic nu a mai avut loc transferul de competente ceea ce a dus la constructia unei crize interne in acesti 20 de ani peste care s-a suprapus cea internationala.

Patriciu spune ca momentul de dupa alegeri devine astfel crucial pentru implementarea unor masuri care sa sprijine dezvoltarea mediului de afaceri, dar sa si micsoreze cheltuielile bugetare, altfel Romania risca sa ramana o tara cu o importanta periferica.

"A fi la periferie este o stare de spirit, nu o locatie geografica. Noua ne lipseste scopul, directia, leadership-ul si toate acestea se obtin prin instaurarea unei stari de normalitate a relatiilor", spune Patriciu.

Privatizarile nu au cum sa fie evitate

Patriciu sustine ca aceasta stare de normalitate impreuna cu crearea unor avantaje competitive pentru investitori ar putea scoate Romania din criza astfel incat in 2010 economia locala sa se situeze pe un trend pozitiv. El mai spune ca privatizarile nu mai pot fi amanate.

"Normal ca nu vor sa privatizeze pentru ca simt nevoie de a conduce ceva. Dar nu au cum s-o mai lalaie, vor fi obligati s-o faca pentru ca funia a ajuns la par. Nu se mai poate sta nici macar cateva luni, daramite ani", spune Patriciu.

El crede ca daca aceste masuri vor fi aplicate, dupa alegeri Romania ar putea sa inceapa sa creasca.

"Avem doua ipoteze dupa alegeri. Fie continuam sa vorbim despre porumbul la hectar, adica despre nimic, ori incepem si noi sa ne intelegem ca oamenii", mai spune omul de afaceri.

Invatamantul este o gluma

Un alt domeniu in care trebuie facute schimbari majore este invatamantul. Patriciu este deja implicat in acest segment, fiind publice planurile sale de a construi o universitate in Romania.

"Invatamantul de azi este o gluma in Romania. Cand din sutele de universitati care au aparut ca ciupercile in Romania nu avem niciuna in primele 500 din lume inseamna ca totul este o gluma", spune Patriciu.

In acest sens, omul de afaceri crede ca va putea lansa prima clasa de Executive MBA in iarna 2010-2011, avand deja o universitate partenera. Proiectul universitatii private este dezvoltat prin intermediul fundatiei sale