Mai vin cel putin inca sase luni dificile, anunta IBM

Autor: Adrian Seceleanu 22.11.2009

Economia locala ar putea arata primele semne de revenire in a doua parte a anului 2010, context in care multe companii de IT&C trebuie sa se pregateasca pentru inca cel putin doua trimestre foarte dificile, spune Mihai Tudor, directorul general al IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume.

"Daca la nivelul anului 2009 este evident ca piata IT&C va inregistra un nivel record de scadere, estimarile companiilor de analiza arata ca piata serviciilor de soft va scadea cu cel putin 20%, iar cea de hardware cu 40-50%. In 2010 asteptam un reviriment numai in partea a doua a anului", a spus Tudor intr-un interviu pentru ZF. "Eu sper ca firmele din aceasta industrie sa aiba capacitatea de a supravietui inca doua-trei trimestre pana cand, datorita contextului international si revenirii economico-financiare din Romania, sa se ajunga la o schimbare a directiei actuale de descrestere a pietei. Speram ca elementul politic sa se stabilizeze cat mai rapid pentru ca acesta are o importanta deosebita si speram sa existe o guvernare care sa abordeze problemele de urgenta si de oportunitate ale industriei de IT&C."

Potrivit lui Tudor, Romania a scazut cel mai puternic dintre tarile din regiune in ceea ce priveste domeniul IT&C. "Piata IT reflecta in general ce se intampla la nivel economico-financiar in fiecare tara si regiune. Din nefericire, Romania este tara din Europa Centrala si de Est in care piata IT&C a cunoscut cea mai puternica scadere. Tehnologia informatica este unul din domeniile care in fiecare din acest tari a fost afectat puternic, iar in Romania chiar mai muilt decat in alte tari. Cel putin din ce arata datele companiilor de analiza, in primele trimestre ale anului piata informatica a scazut, in ansamblul sau cu 50% in Romania - incluzand toate segmentele pietei IT, inclusiv servicii IT si software. Daca ne referim strict la piata pe care firma noastra este prezenta, si acest segment a scazut cu aproximativ 35%."

De ce a scazut atat de tare piata? "Cred ca investitiile administratiei publice in IT au fost in primele trei trimestre la un nivel record de scazut. Pe de alta parte si segmentul privat a intrat in criza si aceasta s-a adancit pe masura ce a trecut timpul, atat datorita pietei de consum, cat si efectelor indirecte ale lipsei de investitii din partea sectorului public. In toate sectoarele, cel bancar, de telecomunicatii, de utilitati nu se mai investeste decat in finalizarea proiectelor deja incepute si in proiecte critice pentru derularea cu eficienta a operatiunilor firmelor respective."

Usoara revenire a cheltuielilor cu IT in T4

Seful IBM sustine ca si afacerile companiei au intrat pe scadere pe fondul scaderii generale a pietei. "Cifra noastra de afaceri a scazut, daca o comparam cu anul trecut, din ce in ce mai mult in functie de momentul de timp in care ne-am aflat. Insa ultimul trimestru din acest an este determinant pentru performanta pe ansamblu in 2009. Ultimul trimestru - din ceea ce vedem noi - arata mult mai bine decat celelalte trimestre. Arata mult mai bine pentru ca si zona publica a inceput sa investeasca in proiecte necesare de infrastructura, dar si pentru ca in zona privata de regula ultimul trimestru este unul in care se utilizeaza fondurile disponibile pentru achizitia tehnologiei care sa permita eficientizarea activitatii in anul care urmeaza", a spus Tudor.

IBM are in Romania, in total, aproape 1.500 de oameni, o mare parte dintre acestia fiind angajati in centre de servicii care lucreaza pentru clienti internationali. Anul trecut IBM Romania a inregistrat afaceri de 51 mil. euro, conform Ministerului de Finante.