UPDATE - Planorama catre cumparatori: Renuntati la penalitati sau nu putem termina apartamentele. Principalul creditor neaga ca ar fi cerut acest lucru. Cum comentati?

Autor: Cristi Moga 23.11.2009

Compania israeliana Euro Habitat, dezvoltatorul ansamblului rezidential Planorama din Colentina, a carui livrare a fost intarziata mai bine de doi ani, solicita celor aproximativ 600 de cumparatori de locuinte in cadrul proiectului sa renunte la penalitatile cauzate de intarzierea predarii apartamentelor, prevazute in contractul initial, pentru a putea fi reluate lucrarile.

Potrivit unor estimari ZF, valoarea totala a penalitatilor pe care Euro Habitat ar trebui sa le plateasca cumparatorilor ar putea depasi 4 mil. euro, luand in calcul o penalizare de 0,01 - 0,02%/zi de intarziere din valoarea apartamentului, comunicata de cumparatori, un pret mediu de 60.000 de euro al celor 600 de apartamente vandute si o durata medie a intarzierilor de 700 de zile. O serie de cumparatori au incasat o parte din penalitati, dar spun ca nu vor sa renunte la despagubirile pe care ar trebui sa le mai primeasca, conform contractului.

"Conditia esentiala a sustenabilitatii planului pe care vi-l propunem este ca proiectul, odata pornit, sa genereze un cash-flow pozitiv, pentru ca lucrarile sa nu trebuiasca oprite din nou. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, cerinta bancii finantatoare este ca toti cumparatorii sa semneze noile acte aditionale care contin termenele ferme de livrare, renuntand astfel la penalitatile, pe care ar fi fost indreptatiti sa le primeasca datorita intarzierilor. Fara renuntarea la penalitati, nu exista o solutie financiara pentru a finaliza proiectul", spun reprezentantii Planorama in scrisoarea adresata clientilor.

Intr-un comunicat trimis redactiei ZF, banca finantatoare a declarat ca nu a cerut acest lucru: "Piraeus Bank a decis aprobarea unui nou imprumut al carui beneficiar este compania EuroHabitat, dezvoltatorul proiectului imobiliar Planorama.

Banca a cerut companiei Euro Habitat respectarea unor conditii care nu contravin interesului clientilor, avand ca scop finalizarea proiectului rezidential Planorama in beneficiul cumparatorilor".

Reprezentantii Euro Habitat mai spun in scrisoare ca in ultimele sase luni au conceput un plan de relansare a proiectului care presupune ca firma si banca finantatoare - Piraeus Bank Romania - sa investeasca in proiect o transa suplimentara de 5 mil. euro, "alaturi de cele peste 20 de milioane de euro deja investite de ambele parti pana in prezent". In plus, compania a mandatat o alta firma israeliana - BSR Europe - sa duca dezvoltarea proiectului la bun sfarsit. Repre-zentantii Euro Habitat nu au oferit detalii suplimentare pana la inchiderea editiei.

Proiectul Planorama a fost anuntat inca din anul 2005, ca o investitie de 70 mil. euro pentru dezvoltarea a 1.100 de locuinte in patru blocuri, dar pana la ora actuala niciun apartament nu a fost livrat catre cumparatori.

O parte dintre acestia au cerut returnarea banilor si intrarea in insolventa a companiei dezvoltatoare.

Dezvoltatorul proiectului spune ca banca finantatoare cere ca toti cumparatorii sa semneze noile acte aditionale si sa renunte astfel la penalitati