Cum a ajuns Japonia dintr-o superputere un stat aflat pe marginea prapastiei

Ziarul Financiar 23.11.2009

Cat de mult se poate indatora o tara industrializata, inainte de limita de la care economia si moneda ei nationala incep sa se incovoaie si apoi sa se franga? Intrebarea aceasta ii framanta pe multi in Japonia. Anii de cheltuieli pentru baraje si cai rutiere costisitoare au umflat datoria publica a tarii la dublul valorii PIB, de cinci mii de miliarde de dolari, scrie BUSINESS Magazin.

O datorie publica dubla fata de valoarea PIB inseamna de departe cel mai mare raport cunoscut pe plan mondial intre datoria interna si PIB si cea mai mare datorie, in termeni reali, pe care a cunoscut-o vreo tara. Numai dobanda pentru datoria acumulata a consumat o cincime din bugetul Japoniei pentru anul 2008.

Cu toate acestea, ministrul de finante Hirohisa Fujii a sugerat recent ca guvernul va lansa o noua emisiune de obligatiuni de cel putin 50 de mii de miliarde de yeni, cam 550 de miliarde de dolari.

Care sunt sansele de redresare ale Japoniei in contextul recesiunii economice globale? Parerile analistilor sunt impartite. Cititi mai multe despre cum a ajuns Japonia dintr-o superputere un stat aflat pe marginea prapastiei pe www.businessmagazin.ro.