Grupul belgian Carmeuse nu mai investeste in noi fabrici. „Productia este dubla fata de cerere”

Autor: Catalin Lupoaie 23.11.2009

Grupul belgian Carmeuse, cel mai mare producator de var din lume, cu afaceri anuale de 1,2 miliarde de euro, afirma ca cele trei fabrici pe care le detine pe piata locala la Campulung Muscel, Deva si Fieni sunt neutilizate in proportie de 30-45% din cauza scaderii consumului si nu mai ia in calcul constructia de fabrici noi.

"In acest moment este dificil sa vorbim despre dezvoltare pe piata romaneasca. Capacitatile de productie de var din Romania sunt mai mult decat duble fata de cerere. In aceste conditii o noua investitie nu poate fi justificata. Amortizarea unui astfel de proiect, in conditiile actuale de piata, s-ar produce in mai mult de zece ani", a declarat pentru Ziarul Financiar Marius Nastase, directorul comercial al Carmeuse Holding, subsidiara locala a grupului Carmeuse.

Consumul de var a scazut anul acesta cu circa 40% fata de anul precedent, pana la un milion de tone, echivalentul a 60 mil. euro, din cauza diminuarii consumului in doua sectoare care influenteaza cererea de var - industria de otel si piata constructiilor.

"Piata a fost foarte dificila anul acesta. Toate sectoarele care influenteaza consumul de var au scazut semnificativ. Colapsul pretului la otel pe bursele internationale, lipsa de proiecte de constructii noi au condus la scaderea cu circa 40% a consumului", explica Nastase.

Carmeuse Holding a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 35,5 milioane de euro, urmand ca anul acesta businessul sa se reduca pana la circa 21,3 mil. euro, avand in vedere scadrea consumului estimata de companie.

Au schimbat fata fabricilor

Belgienii au inceput campania de achizitii a fabricilor pe piata locala in 2000 si au investit circa 27 mil. euro in preluarea a patru fabrici la Campulung Muscel, Deva, Fieni si Brasov, ultima fiind inchisa in urma cu doi ani pentru ca avea o tehnologie foarte veche, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Ulterior, Carmeuse a alocat alte 27 de milioane de euro pentru modernizarea celor trei fabrici, care aveau o tehnologie din anii '70, potrivit unui anunt facut in 2006.

"Pana in prezent, am reusit sa schimbam complet tehnologia fabricilor preluate. La Deva a fost demolat un cuptor si au fost construite doua noi, la Fieni a fost construita o noua moara si au fost introduse noi instalatii de ambalare si paletizare. Cuptoarele de la Fieni si Campulung au fost complet renovate. (...) Astazi unitatile noastre de productie sunt neutilizate intre 30% si 45% in functie de fabrica si sezonalitatea constructiilor", spune Nastase.

Carmeuse a redus anul acesta cu 9% numarul angajatilor, pana la circa 180 de salariati. "Din cauza crizei, a situatiei de pe piata si a scaderii productiei am fost fortati sa recalculam structura costurilor. A trebuit sa incepem un program important de reducere a costurilor si asta a implicat si diminuarea personalului cu 9%", afirma managerul Carmeuse.

Cresterea va reveni in 2011

Nastase considera ca cererea de var va incepe sa creasca abia in 2011, cand ar putea sa-si revina industria de otel si cea a constructiilor. O revenire mai rapida ar putea fi influentata doar de programe mai eficiente din partea statului pentru sprijinirea sectorului de constructii.

Consumul de var a ajuns anul trecut la circa 1,6 milioane de tone, cantitate care cuprinde si producatorii captivi (cei care utilizeaza varul pentru productia proprie), asa cum sunt ArcelorMittal Galati, COS Targoviste, UPSOM Ocna Targu-Mures, Oltchim Ramnicu-Valcea sau Celco Constanta - care il utilizeaza pentru productia de BCA, dar vinde si la alte entitati.