Radu Enache: Gradul de ocupare de 38% in zilele de duminica spune tot despre problemele pietei hoteliere

Autor: Mirabela Tiron 23.11.2009

Lantul hotelier Continental, controlat de omul de afaceri Radu Enache, a avut incasari in scadere cu 18% in lei in primele zece luni ale anului si un grad de ocupare mediu de 50,8%.

"Recuperarea pierderilor din primele trei luni ale anului este incerta ca sa nu spun ca aceste pierderi sunt irecuperabile. Pana la sfarsitul anului cred ca vom incheia cu 89-90 mil. lei (20 mil. euro - n. red.)", apreciaza Enache. Lantul Continental, care include 14 hoteluri de doua, trei, patru si cinci stele ce cumuleaza aproape 2.000 de camere, a rulat anul trecut afaceri de 27 mil. euro. Scaderea in euro a cifrei de afaceri pe acest an se va ridica la 26% fata de nivelul de anul anterior.

In zilele de duminica hotelurile din lantul Continental au grade de ocupare de 38%, ceea ce spune multe despre problemele de pe piata hoteliera, dupa cum apreciaza Enache. Aproape 65-70% din veniturile grupului vin din activitatea de cazare, restul provenind din organizarea de evenimente de business si din segmentul de food&beverage.

"Desi s-a simtit o oarecare revigorare a activitatii hoteliere in ultimele trei luni fata de prima parte a anului, organizarea de evenimente de tip conferinte, traininguri continua sa lase de dorit. Sunt sigur ca nici anul viitor situatia nu se va schimba prea mult."

Toti proprietarii de hoteluri au avut afaceri in scadere anul acesta. Spre exemplu, omul de afaceri timisorean Josef Goschy a obtinut de la hotelurile conduse venituri mai mici cu 20% in primele noua luni anul acesta, pana la 9 mil. euro. Radu Enache si Goschy nu au redus numarul de personal, asa cum au procedat proprietarii de hoteluri Mohammad Murad si George Copos.

Patru luni intarziere pentru hotelul de cinci stele

Mai mult, Enache sustine ca a angajat aproape 100 de persoane in cele doua hoteluri finalizate anul acesta. Grand Hotel Continental, prima unitate de cinci stele din cadrul lantului Continental, va fi deschis la inceputul lui decembrie. Initial deschiderea era anuntata pentru luna august anul acesta. Omul de afaceri a mai deschis recent o unitate Ibis, de trei stele, la Sibiu. Investitia in cele doua unitati a fost estimata de Enache la 15 mil. euro.

"In urmatoarele cinci-sase luni nu voi mai demara niciun proiect, voi asista la spectacolul politic. Mai avem prinse si alte proiecte in planul de finantare, dar vom lua decizii dupa ce se vor mai linisti lucrurile." Omul de afaceri si-a asigurat finantarea unor proiecte din vanzarea de unitati hoteliere prin contracte de tipul sale& lease back.

In urmatorii doi-trei ani se asteapta ca si alti proprietari sa livreze pe piata romaneasca 40 de hoteluri in total, cu un numar de 5.278 de camere, ce cumuleaza investitii estimate la 580 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Trend Hospitality. Cele mai multe unitati, respectiv 18, vor fi livrate in Transilvania, in timp ce 11 unitati vor fi construite in regiunea Muntenia, restul de 29 de hoteluri urmand a fi livrate in celelalte zone ale tarii, arata aceeasi sursa. In prezent sunt 1.104 hoteluri in Romania, cu 88.000 de camere in total.