Peste 10.000 de investitori au intrat pe Bursa in ultimii doi ani ca sa profite de criza

Autor: Roxana Pricop 23.11.2009

Peste 10.000 de investitori au intrat pe Bursa de la Bucuresti in ultimii doi ani, incercand sa ia parte la oportunitatile aparute de pe urma scaderilor fara precedent cauzate de criza financiara, potrivit datelor Fondului de Compensare.



Pe Bursa investeau un numar de 97.753 de investitori la finalul lunii septembrie, mai mult cu peste 10.000 fata de finalul lui 2007-anul in care s-a declansat criza financiara pe pietele de capital, potrivit statisticilor furnizate de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) care nu tin cont daca un investitor apeleaza la una sau mai multe societati de brokeraj.

Scaderile fara precendent ale cotatiilor bursiere din 2007 si 2008, dar si evenimentele istorice la care investitorii locali au luat parte in acesti doi ani au modificat decisiv profilul si comportamentul investitorilor.

"Daca in 2005, clientii intrau in piata si nu faceau altceva decat sa astepte ca piata sa creasca pentru a intregistra profit, acum este nevoie de mai multa munca din partea investitorilor. Este mai dificil, dar se pot castiga bani si atunci cand scade piata. Astfel ca investitorii au devenit mai dinamici, mai activi si implicati in piata", a spus Lucian Isac, presedintele Fondului de Compensare si directorul general al firmei de brokeraj Estinvest.

Potrivit statisticilor furnizate de Fond, numarul investitorilor a inregistrat o crestere constanta in ultimii trei ani, de la 65.304 investitori la finele anului 2006 pana la maximul de 101.254 atins la finele lunii martie 2009, cand Bursa a atins minimele si a inceput un raliu bursier prelungit.

Investitorii activi, de aproape zece ori mai putini

Desi statisticile Fondului de Compensare arata ca pe bursa investesc aproape 98.000 de investitori, numarul celor care sunt activi si care realizeaza tranzactii de vanzare si cumparare lunar este mult mai redus.

De exemplu, in luna octombrie, au fost activi la cumparare un numar de aproape 6.900 de investitori persoane fizice, in timp ce numarul celor care au vandut a fost de 8.307 persoane fizice, potrivit informatiilor furnizate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Nu toate conturile sunt active. Unii dintre investitori detin lichiditati, altii detin actiuni in conturi. De asemenea, mare parte dintre investitorii de pe Bursa sunt cuponari, care au devenit actionari la o societate listata in urma procesului de privatizare in masa. Ceea ce lipseste pietei locale de capital nu sunt investitorii individuali, ci investitorii institutionali, de talia fondurilor de pensii sau a fondurilor straine de investitii, care sunt dispuse sa investeasca sume mari de bani", explica Isac de la Estinvest.

Toate societatile de brokeraj din piata sunt membre ale Fondului de Compensare care a fost infiintat in iunie 2005 cu rolul de a asigura plata compensatiilor catre investitori in cazul in care o societate de brokeraj ar intra in faliment.

Alaturi de brokeri, printre membrii Fondului se numara 15 institutii de credit si 18 societati de administrare a investitiilor.

Peste 84.000 de investitori au portofolii sub 11.000 de euro

Resursele Fondului de Compensare erau de peste 9,7 milioane de lei la finele lunii iunie, fiind investite in proportie de 90% in titluri de stat, mai exact certificate de trezorerie si in obligatiuni de tip benchmark cu scadenta la trei si cinci ani, restul de 10% fiind plasate in depozite negociate la termen la mai multe banci.

Fondul a colectat fonduri in valoare de peste 11 milioane de lei pentru compensarea investitorilor pana in prezent, insa nu s-a confruntat cu niciun caz de compensare.

Potrivit FCI, un numar 84.211 investitori aveau portofolii mai mici sau egale cu 11.000 de euro la sfarsitul lunii septembrie, cat este plafonul de compensare pentru anul viitor, in timp ce aproape 11.200 au investit pe Bursa mai mult de 11.000 de euro.

Plafonul maxim de compensare, in valoare de 20.000 de euro pentru fiecare investitor individual stabilit ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, va fi atins in 2012, desi alte fonduri de compensare din Europa, precum cel din Ungaria, garanteaza deja pragul de 20.000 de euro pentru despagubirea investitorilor in cazul in care o societate de brokeraj da faliment.